Μητσοτάκης: Εξαιρετικά σύνθετες οι προκλήσεις για το ΝΑΤΟ - Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εξαιρετικά σύνθετες οι προκλήσεις για το ΝΑΤΟ - Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Ευκαιρία για επαναβεβαίωση της προσήλωσης στις κοινές αξίες και την ενότητα του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σειρά εξαιρετικών και σύνθετων προκλήσεων που απαιτούν αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή εκτός από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα θέματα ασφάλειας καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.

Μίλησε επίσης για αυταρχικά καθεστώτα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο «προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως και κατά τις δύσκολες εποχές της κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.

«Καθώς (η Ελλάδα) εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την τρενάρισε την τελευταία 10ετία, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές τις δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.

Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.

Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία».

Πηγή: skai.gr