Κλείσιμο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν: Οι ελληνικές θέσεις και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία, θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και τις πυκνές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, με την ομιλία του στο Κογκρέσο να έχει επίσης σημαντική βαρύτη. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον κατά τη θητεία του.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 10.25 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα υπάρχει ένα αρχικό τετ α τετ μπροστά στις κάμερες, κατόπιν κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο ανδρών, και έπειτα οι διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

 
Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εκτενώς στον κ. Μπάιντεν τις τουρκικές προκλήσεις, παρουσιάζοντας ακόμα και στοιχεία για τον αριθμό των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία. Πάντως, από την κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από αντιτουρκική ατζέντα, καθώς θα συζητηθούν πολλά θέματα. Η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος λόγω της προνομιακής γεωστρατηγικής της θέσης, έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, και μένει να δούμε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή αυτή τόσο με φορτία LNG, όσο και με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στην κυβέρνηση επιδιώκουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Ήδη αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην, και η Αθήνα επιθυμεί αυτό να συνεχιστεί. Επίσης θα συζητηθεί η διμερής συνεργασία, στον απόηχο της επιψήφισης την Πέμπτη της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και τέλος το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας με την Ελλάδα να αναδεικνύει τη διαφορά στάσης σε σχέση με την Τουρκία. 

Τα μεσάνυχτα (5 το απόγευμα ώρα ΗΠΑ) θα γίνει δεξίωση στο Λευκό Οίκο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δεξίωση μετά την πανδημία, και γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 201 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, και με την ομογένεια παρούσα.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, θα έχουμε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μετά την πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ετοιμάζει επί μέρες τη συγκεκριμένη ομιλία, καθώς θα απευθυνθεί στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα, θα θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας γενικότερα.  

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Πηγή: skai.gr