Μητσοτάκης: Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί για να μη χάσει την ευκαιρία της ψηφιακής επανάστασης

Την ανάγκη, η Ελλάδα να κινηθεί έτσι ώστε να μη χάσει την ευκαιρία της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης, μιας επανάστασης που, όπως είπε, αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο ίδιος έχει μια έντονη σχέση με την τεχνολογία κάτι που του επιτρέπει, όπως υποστήριξε, να κατανοήσει τις προοπτικές του κλάδου καλύτερα.

«Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, είχα την ευκαιρία και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ασχοληθώ με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου έγιναν σημαντικά βήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικές παθογένειες».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα βασικά βήματα που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του θεσμού της "Διαύγειας", που τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο πολιίης να ελέγχει πως το κράτος ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην καθολική εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα προγράμματα "Εργάνη", "Ατλας" και "Ηλιος", καθώς και στην αναβάθμιση και εξέλιξη του ΤΑΧΙS, ασκώντας έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Δυστυχώς, το 2015, στη χώρα σε πολλούς τομείς αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις που προέκρουσαν σε αγκυλώσεις της αριστεράς» τόνισε, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας τον τελευταίο χρόνο συστηματικά διολισθαίνει. «Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας δείχνει ότι η Ελλάδα έπεσε από την ομάδα των χωρών που συγκλίνουν, στην ομάδα των χωρών που καθυστερούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική εικόνα υστέρησης. Σε ολους τους δείκτες παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση, σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συστηματικη αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον κλάδο».

Οπως υποστήριξε, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν προχωρά αν και είναι έτοιμο, το σύστημα "Ατλας" για το ασφαλιστικό απαξιώνεται, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου καθυστερεί η ένταξη φορέων, ενώ για το ψηφιακό σχολείο τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα εισήγαγε βασικούς κανόνες στην εκπαίδευση και η οποία εγκαταλείπεται «στον βωμό του αριστερού εξισωτισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική. «Με το να προσλαμβάνουμε ανθρώπους με ρητορική ή καριέρα είναι χολέρα, δεν προωθούμε αυτές τις πολιτικές» δήλωσε καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μια εθνική ψηφιακή στρατηγική και να σταματήσουν οι παθογένειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου που το δημόσιο προκηρύσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εργαλεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους πολιτες να επικοινωνούν με το δημόσιο.

«Η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα πολλά δεδομένα, αλλά καμιά στρατηγική πως να τα χρησιμοποιήσει...Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα κίνητρα για να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί τα "κάπιταλ κοντρόλς" ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε ψηφιακή τεχνολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις με ψηφιακό αποτύπωμα. «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους κλάδους όπου η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός» είπε κάνοντας λόγο για πολλές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα.

«Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Απαιτείται ένας συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ζητά την εμπειρία του ΣΕΠΕ για την κατάρτιση του προγράμματός της. «Ζητήσαμε από τεχνοκράτες, προτάσεις για το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν έχουμε πρόθεση να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας σε ένα αποστειρωμένο γραφείο. Θα αναβαθμίσουμε ψηφιακά τη ΝΔ. Ξεκινάμε από τη χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «οι επενδύσεις στις νέες εφαρμογές είναι αναπτυξιακά εργαλεία».

«Οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη ήταν από μεγάλα έργα υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθον. Οι επενδύσεις στην επανάσταση των εφαρμογών μπορούν να φέρουν εξίσου ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr