Μητσοτάκης για Τουρκία: Έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

Είναι ώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα - "Είμαι αποφασισμένος να εξασφαλίσω τη σταθερότητα" - "Το 2023 επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα"

Έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

«Έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τις πρωτοφανείς έκτακτες συνθήκες. 

Είναι ώρα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. 

Η κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση.

«Υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας σε ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Είναι χρέος μας να μην εξωραΐσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο» προειδοποίησε. 

Υπογράμμισε, επίσης, πως η χώρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «ο ρεαλισμός δεν εμποδίζει την αισιοδοξία όταν αυτή τεκμηριώνεται με αισιοδοξία και υπάρχει».

"Το 2023 επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα"

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, που επίσης μας αιφνιδίασε ευχάριστα, στη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν το ορόσημο των 40 δισεκ. ευρώ.

Επιδόσεις, που βρίσκονται σταθερά πάνω από το μ.ο της ευρωζώνης αποτελούν εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω και το δημόσιο χρέος, όπως είπε. Η πρόβλεψη επίσης για το 2023 είναι για περαιτέρω μείωση της ανεργίας σε επίπεδα που μας ήταν άγνωστα εδώ και μια δεκαετία.

Τόνισε πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα κι έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυναμική των επενδύσεων και τις προοπτικές για το μέλλον και την κάλυψη με μεγάλη ταχύτητα του επενδυτικού κενού που μας χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και επεσήμανε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην 11η συνεχή θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο».

Μίλησε για απολύτως ρεαλιστικούς στόχους που είναι αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν «στηρίζοντας από τη μια τα νοικοκυριά, αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα, με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση».

Παρατήρησε ότι όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα, και δεν προέκυψαν τυχαία ειδικά μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ