Κλείσιμο

Μηταράκης: Σχέδιο για κλείσιμο 60 δομών εντός του έτους

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το κλείσιμο 60 κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εντός του 2020 και η ταχεία προώθηση του σχεδίου για τη διαμόρφωση κλειστών ελεγχόμενων δομών, με πρώτες αυτές σε Σάμο και Μαλακάσα τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνονται στην κυβερνητική στρατηγική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η μείωση των ροών και η συνέχιση αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο που υλοποιείται έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση έως και 91% των ροών προς τα νησιά τον Μάιο και μείωση των διαμενόντων σε αυτά κατά 16% από τις αρχές του έτους με τη μεταφορά 13.728 ατόμων προς την ενδοχώρα.

Το σχέδιο για τις κλειστές δομές

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετατροπής των κέντρων φιλοξενίας σε κλειστές δομές ελεγχόμενης πρόσβασης, σημειώνοντας πως αυτό που θα αρχίσει από τη Σάμο και τη Μαλακάσα θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλα τα κέντρα των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό,  οι νέες δομές θα διαθέτουν συστήματα εισόδου - εξόδου για ελεγχόμενη πρόσβαση με χρήση κάρτας, διπλή περίφραξη και ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας.

Για την ενίσχυση, δε, της ασφάλειας των δομών, όπως είπε εκσυγχρονίζεται το σύστημα «ΑΛΚΥΟΝΗ», με σκοπό την ταχύτερη καταγραφή, επεξεργασία και επίδοση αποφάσεων ασύλου. Πρόκειται για ένα σύστημα αυτό-καταγραφής ερωτηματολογίου ασύλου, με τηλε-συνεντεύξεις, με ψηφιακή έκδοση και επίδοση αποφάσεων, γι' αυτό και θα ενισχυθούν τα δίκτυα  ψηφιακής σύνδεσης των δομών, με την παροχή δωρεάν wifi στους διαμένοντες.

Αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής για όσους έχουν πάρει άσυλο, αύξηση επιστροφών και έλεγχος των ΜΚΟ, συνοψίζουν το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση και το υπουργείο όπως είπε ο κ. Μηταράκης.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ,  ο Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι τους είχε δώσει τα κλειδιά, είχε υιοθετήσει ένα ελαστικό νομικό πλαίσιο και «είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αποφεύγοντας τους μηχανισμούς ελέγχου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαμόρφωσε το Μητρώο Καταγραφής τους για τον διεξοδικό έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου την περίοδο 2015-2019 η Ε.Ε. διέθεσε στην Ελλάδα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε απευθείας μόλις το 1,9%, ενώ το 82% των κονδυλίων διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Κατά τον ίδιο μέχρι στιγμής στο Μητρώο έχουν εγγραφεί 118 από τις 450 ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση παλαιότερα. «Μάλλον το νέο πλαίσιο ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο, με το οποίο λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ως προς το ζήτημα της υλοποίησης έργων και με στόχο την αποφυγή της τακτικής των απευθείας αναθέσεων και την ενίσχυση της διαφάνειας, ο Υπουργός Μετανάστευσης, επισήμανε ότι προωθούνται πλέον συμφωνίες - πλαίσιο που υιοθετούν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγούν σε εξοικονόμηση δαπανών.

«Ήδη έχουμε υπογράψει την προκήρυξη της πρώτης συμφωνίας πλαίσιο, διάρκειας 4 ετών, για τη διαφύλαξη υγιεινής και καθαριότητας, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, ύψους 6,3 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάσαμε την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τις μεταφορές διαμενόντων από τα νησιά στην ενδοχώρα καθώς και συμβάσεις διερμηνείας. Ειδικότερα ο διαγωνισμός μετακινήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. ευρω, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,4 εκ. Ευρώ. Ουσιαστικά με τα ίδια χρήματα πετυχαίνουμε μεταφορά τριπλάσιου αριθμού ατόμων δηλαδή 67% εξοικονόμηση κατ' άτομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ενέργειές σας για την αποσυμφόρηση των νησιών ήρθαν πολύ αργά και με πολύ λίγο αποτέλεσμα», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει στην Ευρώπη τη μάχη για πραγματική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και τη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στην επιλογή εξόδου από τις δομές φιλοξενίας 11.000 προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο, εστίασαν την κριτική τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Καμίνη από το Κίνημα Αλλαγής να διατυπώνει φόβους επανάληψης του φαινομένου μετατροπής περιοχών σε υπαίθριες κατασκηνώσεις.  

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, το οποίο ήδη αποδίδει. «Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο Μητρώο. Ενισχύουμε έτσι τη λογοδοσία και την εκούσια συμμόρφωση. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του υπουργείου», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, αναφερόμενος στα επιδόματα στους αιτούντες άσυλο, ο υπουργός επανέλαβε πως από τον Σεπτέμβριο διακόπτεται η παροχή μετρητών και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους, αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για αναλήψεις χρημάτων.

Πηγή: skai.gr