Κλείσιμο

Μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί για όλους τους Έλληνες ημέρα εθνικής μνήμης και απότισης φόρου τιμής σε όλους εκείνους που με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας... Το κόστος είναι βαρύ, ωστόσο, παραμένει υψηλό το φρόνημα του λαού μας ότι θα μπορέσουμε να υπερβούμε και τις σημερινές αντιξοότητες, όπως, άλλωστε, μας διδάσκει η ιστορία και οι παραδόσεις ενός λαού που ξέρει να δίνει ασύμμετρες μάχες και να τις κερδίζει? ενός λαού που διαθέτει τόλμη και αποφασιστικότητα ώστε να επιλέξει, σε δύσκολες στιγμές όπως οι σημερινές, τον δρόμο εκείνο που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της χώρας» σημειώνει στο μήνυμά του στους Έλληνες του Εξωτερικού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

«Ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας είναι να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθησή «ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο».

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού ΕΔΩ.

«Ίσως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα. Τώρα η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμπληρώνοντας ότι «το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης, της επιμονής σε έναν καθαρό στρατηγικό στόχο. Αυτό το δίδαγμα είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης, με άξονες: Πρώτον, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, Δεύτερον, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και Τρίτον, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας του 1821, που τιμούμε στις 25 Μαρτίου, εκπέμπει διδάγματα πίστης, εθνικής αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας. Διδάγματα αγώνα για εθνική ανάταση, οικονομική ανάταξη και κοινωνική συνοχή. Αγώνα για μια Ελλάδα με Προοπτική και Ελπίδα. Αυτό τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η Πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του “εγώ” το “εμείς”. Και να υπηρετήσουμε, με τόλμη, το εθνικό συμφέρον», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Στο μεταξύ, να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας απέναντι σε «ακραίες» ομάδες που επιδιώκουν την αταξία ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά τις παρελάσεις, έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ίσως κάποιοι να ζητήσουν και αναβολή των εκλογών. Στην ανακοίνωσή του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τότε τρομοκρατούσαν το λαό ότι αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας» θα καταστραφεί. Τώρα του λένε ότι θα ζήσει το χάος αν συγκρουστεί με την αστική εξουσία, την ΕΕ, αν δεν δεχθεί τις αλυσίδες και την εξαθλίωση που του φέρνουν οι υπερασπιστές του καπιταλισμού. Οι θυσίες του αγώνα του λαού για το δίκιο του είναι ασύγκριτα λιγότερες από τα δεινά, τις συμφορές, που του φέρνει η υποταγή και η μοιρολατρία... Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του συστήματος και του «ευρωμονόδρομου». Η πρόσκληση για «εθνική ομοψυχία» επιδιώκει την υποταγή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων τους».

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει τα εξής: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή. Ο Ελληνικός λαός είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, είχε δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του Πατριωτισμού, ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για την καλλιέργεια κλίματος τρομολαγνείας πριν από τις εκλογές με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, να τρομοκρατήσει τον κόσμο, να επιχειρήσει ενδεχόμενα προβοκάτσιας, να στοχοποιήσει την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε στο μήνυμά της ότι «η φετινή δεν είναι μία καθόλου συνηθισμένη 25η Μαρτίου. Το Έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κακοδαιμονίες δεκαετιών και έχει μπροστά του τη γιγάντια πρόκληση να τις αντιμετωπίσει και να αναγεννηθεί... Το μήνυμα που μας δώσανε οι πατέρες του Έθνους μας οι πατέρες της παλιγγενεσίας, ήταν μήνυμα μεταμόρφωσης της απελπισίας σε αποφασιστικότητα... Ζητώ λοιπόν από τους συμπατριώτες μου, όπως οι πρόγονοί μας μετέτρεψαν την απελπισία σε θέληση για αγώνα, έτσι και εμείς σήμερα να μετατρέψουμε τη δίκαιη οργή, όχι σε αυτοκαταστροφική μανία, αλλά σε μία νέα ανάταση και δημιουργία».

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «η επέτειος της εθνικής, λαϊκής, απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821 συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και με μια ιδιαίτερα ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την αναγκαία αλληλεγγύη προς τα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται τα μέγιστα από την κρίση». Παράλληλα, ζητά «να κατανοήσουμε όλοι ότι οι παρελάσεις δεν αποτελούν πεδίο για την έκφραση της οργής των πολιτών απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές. Η αγανάκτηση των πολιτών να εκφραστεί στην κάλπη».
Πηγή: skai.gr