Μήνυμα Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσεθ και Αμπέλα: Η ευθύνη στο μεταναστευτικό να είναι κοινή

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσεθ και Αμπέλα για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση. Οι τέσσερις ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της «πρώτης γραμμής» του μεταναστευτικού απευθύνουν κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την πρoεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα συνυπογράφουν και απευθύνουν κοινό υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις θέσεις τους στην υπό διαβούλευση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τις χώρες του Βίσεγκραντ, οι τέσσερις Πρωθυπουργοί των χωρών πρώτης εισόδου υπογραμμίζουν ότι οι κανόνες δεν πρέπει να είναι σαφείς μόνο ως προς τις ευθύνες των χωρών πρώτης εισόδου, αλλά και ως προς τους κανόνες αλληλεγγύης των κρατών μελών, ώστε η ευθύνη να είναι κοινή.

Τονίζουν ότι οι διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα δεν πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία μεγάλων κλειστών κέντρων, ενώ δίνουν έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τόσο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις χώρες της Νότιας γειτονίας, όσο και σχετικά με ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών.
 

Πηγή: skai.gr