Μεταναστευτικό: Στις 169 οι επιστροφές προς την Τουρκία από τις 9 Ιουλίου

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται να συνεχίζονται οι επιστροφές από τη χώρα μας στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έγγραφα του ΥΠΡΟΠΟ με αναλυτικά στοιχεία 

Έγγραφο 1 

Έγγραφο 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που διαβίβασε στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη,  από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έχουν επιστραφεί στην Τουρκία συνολικά 169 άτομα και συγκεκριμένα 141 υπήκοοι τρίτων χωρών και 28 Τούρκοι πολίτες.

«Έως 20-01 τ.ε., πραγματοποιήθηκαν από τη χώρα μας προς την Τουρκία, με τη συνδρομή του FRONTEX, 121 επιχειρήσεις επιστροφής μέσω θαλάσσης και 43 μέσω αέρος.   Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, από 09-07-2019 μέχρι 20-01 τ.ε., έχει πραγματοποιηθεί η επανεισδοχή στην Τουρκία 141 υπηκόων τρίτων χωρών και 28 Τούρκων υπηκόων, αντίστοιχα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απάντηση. 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβίβασε παράλληλα και στοιχεία για το β’ εξάμηνο του 2019, αναφορικά με τον αριθμό των συλληφθέντων αλλοδαπών για παράνομη είσοδο στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

Από αυτά προκύπτει ότι οι συλλήψεις ανέρχονται συνολικά σε 55.609. Από αυτές οι περισσότερες έγιναν στη Λέσβο και συγκεκριμένα 22. 184 και ακολουθεί η Σάμος με 8.115 συλλήψεις.

Πηγή: skai.gr