Κλείσιμο

Μενδώνη: Στον τομέα του πολιτισμού, τίποτα και κανείς δεν περισσεύει

«H κυβέρνηση έχει σαφή προσανατολισμό ότι στον τομέα του πολιτισμού, τίποτα και κανείς δεν περισσεύει O ιδιωτικός τομέας είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης του πολιτισμού, είτε μιλάμε για το πολιτιστικό απόθεμα είτε για τη δημιουργία» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου που διοργανώνουν η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Η υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε και εν πολλοίς υπάρχει μια νοοτροπία –και για μένα είναι κυρίως θέματα ιδεολογιών και ιδεοληψιών που δημιουργούν αυτή τη νοοτροπία-, ότι είναι κακό πράγμα στον πολιτισμό να υπάρχει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος. Αυτή η κυβέρνηση έχει σαφή προσανατολισμό τίποτα δεν περισσεύει, κανείς δεν περισσεύει. Προφανώς τα πάντα μπορούν να συνδυαστούν με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Συνηθίζουμε να ακούμε ότι ξεπουλάνε τον αρχαιολογικό χώρο ή το μνημείο γιατί θα έρθει ένας χορηγός να το αποκαταστήσει. Άρα αυτομάτως θεωρούν κακό πράγμα το να εμπλέκεται ένας χορηγός ή το γεγονός ότι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να συνδιαχειριστεί ένας ιδιώτης έναν χώρο πολιτιστικό».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης του πολιτισμού, είτε μιλάμε για το πολιτιστικό απόθεμα, είτε για την δημιουργία, είναι ένας από τους εταίρους με τους οποίους το κράτος μπορεί να συνεργαστεί, προκειμένου να διασώσει, να αναδείξει, να προστατεύσει και να στείλει προς τα έξω τα μηνύματά του για τον ελληνικό πολιτισμό είτε για το απόθεμα, είτε μιλάμε για τη σύγχρονη δημιουργία.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει την απουσία κριτηρίων από την πλευρά του Δημοσίου σημειώνοντας: «Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι δεν βάζει ο δημόσιος τομέας τα κριτήριά του. Είναι προφανές ο Παρθενώνας ως παράδειγμα με τον βαρύ συμβολισμό του για όλο τον κόσμο και τον πολιτισμό δεν θα χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις, για κινηματογράφηση αμφιλεγόμενου ή αμφισβητούμενου ήθους ή ποιότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας χώρος, υπό την σκιά του Παρθενώνα, για να γίνουν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα. Υπάρχουν οι αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και για παράδειγμα η ρωμαϊκή αγορά εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται για πολιτιστικές δραστηριότητες. Κριτήρια παντού, γιατί πολιτισμός σημαίνει ποιότητα. Και αυτά τα κριτήρια και την ποιότητα μπορούμε να τη βάλουμε παντού και να είστε σίγουροι ότι όταν εξηγήσεις στον ιδιώτη -όσο απαιτητικός και να είναι- με καθαρότητα και σαφήνεια τα όριά σου, θα γίνουν αποδεκτά, ανέφερε η κ.Μενδώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ