Μεϊμαράκης - αντιπροσωπεία της ΝΔ στην Ευρωβουλή: ΕΕ, UNESCO να προστατέψουν την Αγία Σοφία

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέστειλαν την Πέμπτη επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με την επιστολή ενημερώνουν για τις εξελίξεις με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και καλούν τους δυο ανώτατους αξιωματούχους, να λάβουν "τα απαραίτητα μέτρα" προκειμένου να προστατέψουν "αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς" και "τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές".

Η κίνηση αυτή βρήκε μεγάλη διακομματική στήριξη από τους ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της ακροδεξιάς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε για τη συλλογή υπογραφών σε όλους τους ευρωβουλευτές, αμέσως "μετά την απαράδεκτη και προσβλητική για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Οι ευρωβουλευτές θέτουν προ των ευθυνών τους τόσο τον κ. Μπορέλ όσο και την κ. Αζουλέ για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του πανανθρώπινου αυτού συμβόλου, ως παγκόσμιο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς" σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ.

Πηγή: skai.gr