Με τροπολογία αναγνωρίζονται οφειλόμενα 8,5 εκατ. ευρώ της Πυροσβεστικής στον NSPA

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται από το ελληνικό Δημόσιο, οι πάσης φύσεως οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον διεθνή οργανισμό με την επωνυμία Nato Support and Procurement Agency (NSPA) συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ.

Η οφειλή αφορά σε διοικητικά κόστη και υπηρεσίες τεχνικής, πτητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης - συντήρησης των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και υπηρεσίες αεροπυρόσβεσης, μέσω μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης που παρείχε ο οργανισμός προς την Ελλάδα κατά τα έτη 2011-2016.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον «Εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή - Τροποποίηση του ν.3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

   Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αυτήν την τροπολογία επιλύεται οριστικά το ζήτημα της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ. 

    «Κλείνει σήμερα ένα χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη χώρα από το 2011 και έθετε προσκόμματα στις δυνατότητες της χώρας να προετοιμάζεται σωστά στον κρίσιμο τομέα της δασοπυρόσβεσης, μέσω της έγκαιρης μίσθωσης των απαραίτητων εναέριων μέσων. Επρόκειτο για μια νάρκη στα θεμέλια της αεροπυρόσβεσης  για τη χώρα, μια διαρκή εκκρεμότητα, η οποία επιτέλους διευθετήθηκε», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ευχαρίστησε το ελληνικό Κοινοβούλιο «για τη συναίνεση την οποία επέδειξε σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

   «Με αυτό το δεδομένο, οι συζητήσεις τις οποίες ήδη διεξάγουμε με την NSPA, εδώ στο Λουξεμβούργο, για τις μελλοντικές μισθώσεις εναερίων μέσων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και με ορίζοντα τριετίας-πενταετίας, γίνονται πλέον σε νέα βάση, με σαφώς ενισχυμένη την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας, την οποία με τόσο κόπο αποκατέστησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, επανορθώνεται πλέον οριστικά και σε αυτό το πεδίο», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

   Σημειώνεται ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σήμερα και αύριο σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους και με υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr