Κλείσιμο

Με το βλέμμα στην «επομένη ημέρα» ο Αλέξης Τσίπρας

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναλυτικά ΕΔΩ

Με το βλέμμα στην «επομένη ημέρα» είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ορκίζεται πρωθυπουργός τη Δευτέρα στις 20.00, καθώς θα έχει νέα συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για να «κλειδώσει» και τυπικά η συνεργασία τους, και η διερευνητική εντολή θα μετασχηματιστεί σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Σημειώνεται πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό παράθυρο για μελλοντικές συνεργασίες με κεντρώα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, παρά τη συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιθυμούν στην παρούσα φάση Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης.

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ενώ την Κυριακή θα πάει στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.  

Όσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, και ότι υπάρχουν περιθώρια να δοθεί πολύ μεγάλη μάχη για το χρέος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σε μεγάλο βαθμό «αποκρυσταλλώσει» το νέο υπουργικό σχήμα, που φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει «υπουργείο μνημονίου» με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και παραμονή υπηρεσιακών υπουργών στις θέσεις τους, καθώς προσέφεραν έργο που η κοινή γνώμη εκτίμησε. 

Εξάλλου, την άλλη Κυριακή στην Αμερική στη Συνοδό του ΟΗΕ ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός πιθανώς να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι. Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απέστειλε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

«Η εντολή που πήραμε ήταν εντολή τετραετίας θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα» ξεκαθάρισε νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει όταν τον έβαλαν στο στόχαστρο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο οποίος ευχαρίστησε το λαό, και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα για τη στήριξή τους στο κόμμα, αλλά και τον Πάνο Καμμένο.
Πηγή: skai.gr