Με νεολαία Λαμπράκη, Ελύτη και φωτογραφίες του Κέιμπριτζ η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στη Βουλή η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι διέκρινε εκνευρισμό στον τόνο του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και απέδωσε στην αναφορά που έκανε νωρίτερα σε κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη για την καθιέρωση βραβείων για μαθητές με βαθμό από 18,5 και πάνω και για αριστεύσαντες σπουδαστές ανωτάτων σχολών.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον στίχο για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Σχετικά με τα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός διαπίστωσε αλλαγή στάσης από την πλευρά του, κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει το χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε».

«Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», σημείωσε.

Επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε».

Στα πυρά Τσίπρα για την δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι κατά γενική ομολογία δημόσια τηλεόραση προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους θεατές. Αναφέρθηκε σε μια σειρά πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά σε αυτόν Μέσα.

Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;».

Τσίπρας: Υποκρισία - Θα μείνει εκτός πανεπιστημίου το 25%

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στον πρωθυπουργό σχετικά με τη βία στα πανεπιστήμια.

«Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια», σημέιωσε.

Για τον βαθμό εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου...».

«Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους, σημείωσε.

Σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές είπε ότι δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, είπε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση … και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία…αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης». Ακολούθως κατέθεσε πρόταση: «Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας».
 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,