Μανιαδάκης vol 3: Πιστεύω ότι υπήρχε συντονιστής...

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τις καταγγελίες περί σκευωρίας ενισχύουν τα όσα φέρεται να αποκαλύπτει στη σημερινή τρίτη ημέρα κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο Νίκος Μανιαδάκης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατά πληροφορίες διατύπωση της άποψης ότι πίσω από τους χειρισμούς των εισαγγελέων διαφθοράς και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων υπήρχε συντονιστής, φωτογραφίζοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικού αυτουργού.

«Πιστεύω ότι υπήρχε συντονιστής»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο διάλογος που φέρεται να έγινε είναι ο εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Έχετε περιγράψει όσα ζήσατε σε αυτή την υπόθεση ως κινηματογραφική ταινία. Γιατί;

Ν. Μανιαδάκης: Σας έχω περιγράψει τίποτε φυσιολογικό εδώ; Όλα όσα έχω ζήσει είναι απίστευτα.

Ε. Λιακούλη: Υπήρχε σκηνοθέτης;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Πιστεύω ότι υπήρχε συντονιστής.

Ε.Λιακούλη: Γιατί;

Ν. Μανιαδάκης: Γιατί όλα αυτά ή ήταν τρελοί και τα έκαναν ή είχαν κάποιους λόγους και τα έκαναν.

«Με πίεζαν να ενοχοποιήσω πολιτικά πρόσωπα»

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή του εξέταση ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», φέρεται να αποκάλυψε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς - με μοχλό πίεσης τη δική του δίωξη και επιχείρημα πειθούς ότι δεν χρειάζεται να τους φοβάται γιατί δεν θα επανεκλεγούν και μπορεί να μπουν φυλακή – του ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις να ενοχοποιήσει για χρηματισμό πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.  

Ο ίδιος, δε, σήμερα φέρεται να υποστήριξε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, δεν έψαχνε τίποτε άλλο σχετικά με τη Novartis παρά μόνο οτιδήποτε μπορεί να σχετιζόταν με τα πολιτικά πρόσωπα.

Συνεννοήσεις με αστυνομικούς σε αυτοκίνητα

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τα όσα κατά πληροφορίες αποκάλυψε χθες σχετικά με τη διεύθυνση του διαμερίσματος πλησίον της Μιχαλακοπούλου, όπου δίνονταν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να υποστήριξε σήμερα ότι συνεννοήσεις με αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τους εν λόγω μάρτυρες γίνονταν ακόμη και σε αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να είπε τα εξής:

Γιώργος Κώτσηρας (ΝΔ): Εκτός από το διαμέρισμα, τη ΓΑΔΑ και την Εισαγγελία, βρισκόσασταν και αλλού;

Ν. Μανιαδάκης: Κάποιες φορές συναντηθήκαμε και σε αυτοκίνητο με αστυνομικούς μόνο. Μας ειδοποιούσαν, βρισκόμασταν, μας έλεγαν κάτι και τέλος.

Γ. Κώτσηρας: Στις συναντήσεις με τους εισαγγελείς στη Μιχαλακοπούλου υπήρχαν γραμματείς;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι. Ποτέ. Ούτε αστυνομικοί.

Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε σχόλια βουλευτών της πλειοψηφίας περί παρακρατικών μεθόδων.

«Έγραφα την κατάθεσή μου στο σπίτι μου»

Παράλληλα, σοκ προκάλεσαν οι αναφορές που φέρεται να έκανε ο Νίκος Μανιαδάκης ως προς τους δικονομικούς χειρισμούς των Εισαγγελέων Διαφθοράς και συγκεκριμένα για τον τρόπο λήψης των καταθέσεών του με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ακόμα και με τρόπο που αντίκειται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, να υποστήριξε ότι την κατάθεσή του την έγραφε μόνος του στο σπίτι και κατόπιν την παρέδιδε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα, αντί αυτή να λαμβάνεται επί τόπου κατά την εξέτασή του.

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως αν αυτό συνέβαινε συστηματικά ή έγινε μία ή κάποιες φορές, σε κάθε περίπτωση, βουλευτές της πλειοψηφίας, σχολίαζαν πως αν αυτό συνέβη συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Καραγκούνης μάλιστα, κατά πληροφορίες, ζήτησε να προσκομιστεί στην Επιτροπή της Βουλής αντίγραφο του συγκεκριμένου εγγράφου.

«Δεν θα πω με το ζόρι ότι ήξερα τον Λοβέρδο»

Ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται επίσης να διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς – σύμφωνα με πληροφορίες – από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση με τον ισχυρισμό ότι είναι αδύνατον να μην τον γνωρίζει γιατί εκείνος τον έβαλε στην Επιτροπή Σοφών, ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε: «Γιατί δεν μπήκα στην Επιτροπή Σοφών μετά από πρόταση Λοβέρδου. Θέλετε με το ζόρι να πω ότι ήξερα τον Λοβέρδο; Δεν τον ήξερα».

«Ειμαστε γείτονες. Τοσο γείτονες που τα σκυλιά μας παίζουν μαζι»

Η διαβολική σύμπτωση της γειτνίασης του σπιτιού του κ. Μανιαδάκη με εκείνα του Δ. Παπαγγελόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε γέλια στην προανακριτική.

Κ.Κυρανάκης: Που έγινε η συναντηση με τον Αμερικανό πράκτορα;

Μανιαδάκης: Εγινε στην οδό Λουκάρεως. Στα γραφεία της Εισαγγελίας. Ηρθε ο κ.Ντζουρας εκανε τις συστασεις και μετα μας άφησε μόνος μας

Κ.Κυρανακης: Εγινε καποια αλλη συναντηση που να ήταν παρόντες και οι Έλληνες εισαγγελείς;

Μανιαδάκης: Οχι. 

Κ.Κυρανάκης: Τον κ.Παπαγγελοπουλο τον γνωρίζετε;

Μανιαδάκης: Ειμαστε γείτονες. Τοσο γείτονες που τα σκυλιά μας παίζουν μαζι. Τον εχω συναντήσει και στον μπαρμπέρη μας και στο μπακάλικο (γελια)

Κ.Κυρανάκης: Γιατι γελάτε; 

Μανιαδάκης: Ειναι μια διαβολική σύμπτωση. Δεν εχουμε ομως καποια σχεση. Δεν εχουμε μιλήσει ποτε. 

Κ.Κυρανάκης:Από το τέλος του 2017 και μέχρι σήμερα έχετε συναντηθεί εκεί στη γειτονιά;

Μανιαδάκης: Ναι. Χωρις να μιλησουμε

Κ.Κυρανάκης: Εκεινος σας γνωρίζει;

Μανιαδάκης: Δεν ξερω.

Κ.Κυρανάκης: Δίπλα στον κ.Παπαγγελοπουλο ξέρετε ποιος κατοικεί;

Μανιαδάκης: Ειναι το πατρικό του κ.Τσιπρα

Κ.Κυρανάκης: Εχετε δει συναντήσεις του κ.Παπαγγελοπουλου με τους εκεί ενοίκους;

Μαναδιάκης: Όχι 

Κ.Κυρανάκης: Οι Έλληνες Εισαγγελείς σας ρώτησαν ποτέ για γιατρούς;

Μανιαδάκης: Οχι ποτέ.

Κ.Κυρανάκης: Μόνο για πολιτικούς σας ρωτούσαν;

Μανιαδάκης: Ναι. Για γιατρούς όχι. 

Κ.Κυρανακης:Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα ή από την Αμερική;

Μ.Μανιαδάκης: Εγω έχω καταλάβει οτι ξεκίνησε απο Ελλάδα και μετα πηγε Αμερική 

Κ.Κυρανάκης: Υπήρχαν γραμματείς στις καταθέσεις που δίνατε ως προστευόμενοι μάρτυρες;

Μανιαδάκης: Όχι ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ γραμματέας

Κ.Κυρανάκης: Ποιος κατέγραφε τα όσα λέγατε;

Μανιαδάκης: Ο κ.Ντζούρας

Την Τρίτη καταθέτει ο αντεισαγγελέας Αγγελής 

Τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή αποφάσισε να καλέσει ως επόμενο μάρτυρα η Προανακριτική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη το μεσημέρι.

Με την εξέταση του κ. Αγγελή η ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα μπει πλέον στο "ζουμί", αναφορικά με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις καταγγελίες πολιτικών περί ύπαρξης "ρασπουτινικού παραδικαστικού κυκλώματος".

Κι αυτό γιατί ο Ιωάννης Αγγελής έχει καταθέσει για μεθοδεύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis, έχει φωτογραφίσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον αποκαλούμενο "Ρασπούτιν", υποστηρίζοντας ότι  "ο Ρασπούτιν ήταν σαν τον Θεό πανταχού παρών στην Εισαγγελία Διαφθοράς" και έχει προχωρήσει στην εκτίμηση ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, έδινε την αίσθηση ότι ακολουθούσε εντολές κάποιου ανώτερου από την εισαγγελία.