Μαξίμου: Ο Τσίπρας έθεσε όρους στη Μέρκελ για το ναι στη νέα ηγεσία της ΕΕ

Δύο συγκεκριμένους όρους –για τα εξωτερικά θέματα και το μεταναστευτικό- έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας - στην ’νγκελα Μέρκελ, και στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (PES), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να συναινέσει στους νέους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη σπάσει η ομοφωνία των «28».

«Πριν ληφθεί η απόφαση χθες για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο» σημείωναν οι κυβερνητικό κύκλοι, συνεχίζοντας: 

«Κατάληξαν εντέλει στην αποδοχή ενός συμβιβασμού αναγνωρίζοντας το συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Βέμπερ για Πρόεδρος της Επιτροπής, Βάιντμαν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίαζαν, ο κ. Τσίπρας έθεσε δύο όρους:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 
2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές. 

«Ο πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη γερμανίδα καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» προσέθεταν από το Μαξίμου.