Μ. Παπαϊωάννου:Το σημαντικότερο είναι η αναλογικότητα

ΔΗΜ. Είχατε διατυπώσει κάποιες αιτιάσεις, τις έχετε ακόμα;
ΠΑΠ: Νομίζω ότι πλέον έχουν εξαλειφθεί. Η διπλή κάλπη δεν υπάρχει πλέον, η επιλογή που έλεγε ότι θα έχουμε βουλευτές νομών και περιφερειών δεν υπάρχει, η λίστα δεν υπάρχει, η αναλογικότητα αυξήθηκε πήγε στο 85% και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση γίνετε πλέον με ένα ποσοστό που έλεγα εγώ 40% εντάξει είναι 40,7 δεν το θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό.
Έχω ακόμα να επιμείνω σε ένα ζήτημα που πιστεύω ότι αν υιοθετηθεί θα είναι μεγάλη πρόοδος. Να εκλέγετε κάποιος βουλευτής ή ένα κόμμα να εκλέγει βουλευτή αν συγκεντρώσει το εκλογικό μέτρο σε κάποια εκλογική περιφέρεια ανεξαρτήτως του 3%, αυτό πιστεύω ότι ενισχύει την πολυφωνία. Το σημαντικό είναι η αναλογικότητα.
Νομίζω ότι πλέον έφυγαν από την μέση τα αγκάθια και πάμε σε ένα αξιόπιστο και αξιόλογο εκλογικό νόμο».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στην Αττική ο κ. Παπαϊωάννου είπε :
ΔΗΜ. Δεν είναι πολλές πέντε περιφέρειες ;
ΠΑΠ. Υπάρχει ένας προβληματισμός. Τελικά θα έχουν οι νομοί βουλευτές ή οι περιφέρειες, ενός επιπέδου πάντα ; Ποιος είναι ο καλός μέσος όρος; Θεωρητικά θα ήταν οι μονοεδρικές αλλά σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών. Από την άλλη μεριά υπάρχουν τα ζητήματα πιο είναι το καλό μέτρο.
Δεν θεωρώ πολύ σημαντικό, το επιχείρημα της μεγάλης περιφέρειας. Είναι για μένα πιο αποδεσμευμένος ο πολιτικός από τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων όσον αφορά τις προσωπικές τους εξυπηρετήσεις και αυτό το θεωρώ υγεία για την δημοκρατία.
Από την άλλη αυτό που ακούστηκε, `ότι εδώ χαλάνε τα πολλά λεφτά και εκεί χαλάνε τα λίγα` ξέρετε δεν πάει με το κεφάλι. Αμα πάτε να δείτε σε διεδρικές περιφέρειες και σε μονοεδρικές μερικοί πόσο ξεδιάντροπα χρησιμοποιούν τα χρήματα.
Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Εδώ στην Β` Αθηνών οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συνεστιάσεις και φωνάζουμε τους φίλους μας να μας δώσουν 50 ευρώ σε μια συνεστίαση, να μαζέψουμε τα χρήματα, να κάνουμε εκλογές και άλλοι τους ταΐζουν.. . Δηλαδή όλα αυτά έχουν να κάνουν με την συνείδηση του καθενός από εμάς και το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική. Μη προσπαθούμε όλα να τα βάλουμε σε καλούπια.
ΔΗΜ: Ο κόσμος έχει δύο απορίες. Η μια είναι γιατί τώρα αυτή η βιασύνη για τον εκλογικό νόμο και η δεύτερη είναι αυτή η καχυποψία ότι όλη αυτή η διαδικασία ακουμπάει, ανάγεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
ΠΑΠ : Καταρχήν εγώ θα προτιμούσα αυτός ο εκλογικός νόμος να έχει έρθει αμέσως μετά το Σύνταγμα. Αλλά ξέρετε καμιά φορά οι κυβερνητικές προτεραιότητες έχουν να κάνουν με πολλά ζητήματα, δεν μπορούν να γίνουν όλα τα πράγματα μαζί. Έτσι θεωρώ υποκριτική την στάση της ΝΔ. Γιατί όταν άνοιξε η κουβέντα ο πρωθυπουργός ήτανε ξεκάθαρος, είπε ελάτε να συμφωνήσουμε ότι ο εκλογικό νόμος θα ισχύει το 2008. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν είπε να μην ισχύσει το 2008, άρα να το αποδεσμεύσει από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αλλά βλέπετε η ΝΔ δεν προσέρχεται στον διάλογο σε ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας. Είναι θέμα αυτό, γιατί η περίοδος δεν είναι ύποπτη. Παλιότερα δυστυχώς οι κυβερνήσεις ψηφίζανε τους εκλογικούς νόμους την ύποπτη περίοδο και βέβαια η ιστορία διδάσκει ότι τις περισσότερες φορές έπεφταν μέσα σε αυτό που οι ίδιοι υποτίθεται ότι δημιουργούσαν για τους άλλους.
Πηγή: skai.gr