Μ. Παπαϊωάννου: Ο Πάγκαλος πάντα δούλευε για το ΠΑΣΟΚ

«Το σκληρό ροκ τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναφερθούμε στα πραγματικά γεγονότα; Δηλαδή θέλω να πω ότι τα διλήμματα του μέλλοντος, εγώ συνηθίζω να λέω ότι έρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν είναι το στέρεο και το γνωστό, το μέλλον... ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, να υπόσχεται ότι θέλει αλλά αν κανένας δε σταθεί και στο παρελθόν. Μια σκληρή, όπως θα είναι πιστεύω αυτή η πολιτική αντιπαράθεση, θα τα έχει όλα στο τραπέζι».
«Ο κύριος Πάγκαλος είχε μια αίσθηση και μια προσέγγιση των προβλημάτων ότι μέσα από μια σκληρή εσωτερική κριτική μπορούμε να διορθωθούμε. Μπορεί κανείς άλλοτε να διαφωνούσε και άλλοτε να συμφωνούσε μαζί του, δεν έπαψε όμως ουδεμία στιγμή να είναι ένα οργανικό μέλος του ενιαίου ΠΑΣΟΚ και να παλεύει για τη μεγάλη υπόθεση που είναι η νίκη από εδώ και πέρα. Πολλοί θα μπορούσαμε να κάνουμε κριτική σε πολλά ζητήματα, μπορεί να την κάνουμε πιο ήπια, πιο μαλακά αλλά αυτό δεν λέει ότι ο Πάγκαλος έπαψε μια στιγμή να παλεύει για την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πάγκαλου σε σχέση με τον κύριο Καραμανλή ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε :
«Δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλους τους χαρακτηρισμούς.Και την άλλη φορά που κάτι είχε πει για τον κύριο Αβραμόπουλο είχα κρατήσει τις αποστάσεις μου. Από εκεί και πέρα δε νομίζω πως μπορώ να είμαι τιμητής και κριτής του κύριου Πάγκαλου. Αυτή τη στιγμή μαζί του δίνω μια μάχη για να κερδίσει το κόμμα μου και να είμαστε πάλι εμείς στην κυβέρνηση και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα είναι πολύ δύσκολο κάθε φορά, όταν ο καθένας από μας έχει το δικό του τρόπο επικοινωνίας, τη δική του στάση ζωής και τόσα άλλα, να θέλετε από μας να διυλίσουμε τον κώνωπα. Εκείνο που έχει σημασία είναι η πολιτική αντιπαράθεση να περάσει ανάμεσα στα αντίπαλα κόμματα, στα αντίπαλα ιδεολογικά ρεύματα και όχι να εξαντλείται στις εσωτερικές μας προσεγγίσεις ή στην εσωτερική μας κριτική πλέον. Γιατί νομίζω ότι θα υπάρχει περιθώριο κριτικής, αυτοκριτικής, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε για να διορθώσουμε το κόμμα μας».
ΔΗΜ.: Λέτε ότι χρειάζεται βελτίωση το κόμμα;
ΠΑΠ.: Αναμφίβολα. Δεν το συζητώ όμως, αυτή την στιγμή προέχει να ρίξουμε το βάρος όλο στο κυβερνητικό έργο και στην επίλυση των προβλημάτων ώστε να ενισχύσουμε τη φερεγγυότητά μας, την αξιοπιστία μας και να δώσουμε από καλύτερη θέση την επικείμενη εκλογική μάχη.
Ερωτηθείς αν αυτή η τακτική που φαίνεται να επιλέγεται από το ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη για να πάει στη μάχη όταν οι πολίτες έχουν άλλα προβλήματα είπε:
«Προφανώς εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, στα καθημερινά και τα εθνικά ζητήματα, και ποιος είναι πιο κατάλληλος. Να σας θυμίσω ότι αντίστοιχες πρακτικές είδαμε και στο πρόσφατό παρελθόν. Να θυμίσω την στάση του κύριου Καραμανλή απέναντι στον κύριο Σημίτη μέσα στη Βουλή, τα ξεχνάμε αυτά; Τελικά το πρόβλημα είναι μόνο το τι είπε ο κύριος Πάγκαλός.Το τι λένε οι άλλοι και κυρίως το τι λέει ο κύριος Καραμανλής, αυτά είναι λόγια τα οποία μπορούνε να λέγονται από έναν υπεύθυνο άνθρωπο που θέλει την επόμενη μέρα να κυβερνήσει την χώρα;»
Κληθείς να σχολιάσει την απομάκρυνση Λαλιώτη από την ηγεσία του κόμματος ο κ. Παπαϊωάνου είπε:
«Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε με πάθος και το θέμα της εθνικής συμφιλίωσης και πήρε μέτρα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν παρατηρούνται λάθη αλλά σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο κύριος Λαλιώτης αυτή τη στιγμή ο ίδιος δηλώνει -και εγώ δεν έχω καμία περί αυτού αμφιβολία ότι αυτό που δηλώνει αυτό θα κάνει-, ότι θα παλέψει για την υπόθεση της νίκης του ΠΑΣΟΚ, εμένα με ικανοποιεί απολύτως. Τώρα αν πάμε στο ζήτημα γιατί έφυγε ή γιατί εξεδιώχθη ο κύριος Λαλιώτης και όλα αυτά, ειλικρινά από τώρα μέχρι τις εκλογές εγώ θέλω να μπαίνω στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουνε αποκλειστικά με το πως θα αυξήσω την αξιοπιστία μου και πως θα παλέψω ιδεολογικά κυρίως με τις σύγχρονες διαχωριστικές γραμμές και τα σύγχρονα πολιτικά προγράμματα τον αντίπαλο μου».
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ είπε:
«Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, να είμαστε πέντε μήνες πριν από τις εκλογές και να λεει δε θέλω πρόγραμμα γιατί έχω τη θεωρία του ώριμου φρούτου, να πέσει το ΠΑΣΟΚ και να έρθουμε να κυβερνήσουμε εμείς; Είναι λογικές που αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδεχθεί ο κάθε σκεφτόμενος έλληνας πολίτης;"
Πηγή: skai.gr