Μ. Λιάπης: Το σενάριο Παπανδρέου καταδεικνύει ηττοπάθεια

Ερωτηθείς για την κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ
«Εμάς το σενάριο του κυρίου Παπανδρέου μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.
Για μας όλα τα σενάρια είναι πια θετικά, από τη στιγμή κατά την οποία έχουμε κερδίσει την εσωκομματική μας ειρήνη, είμαστε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη κάθε μέρα του κόσμου ειδικά στα θέματα της καθημερινότητας, δε μας ενδιαφέρει, δε μας απασχολεί, είμαστε παντελώς αδιάφοροι. Ακόμα περισσότερο το σενάριο του κυρίου Παπανδρέου είναι σενάριο ηττοπάθειας. Δηλαδή τι λένε ουσιαστικά τώρα τα κουρασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Διαβλέπουν μια εκλογική κατάρρευση με τον κύριο Σημίτη και προσπαθούνε να βρουν κάποια λύση, κάποια σανίδα σωτηρίας αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Δε νομίζω ότι ούτε θα ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο, διότι πολύ δύσκολα ο κύριος Σημίτης θα εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πετυχημένο πρωθυπουργό και μάχιμο πολιτικό.
Και νομίζω επίσης και ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα έχει αυτή την αίγλη και τη δημοτικότητα που βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν φύγει από αυτό το αβανταδόρικο υπουργείο θα έχει να αντιμετωπίσει βεβαίως και μια άλλη τακτική της Ν.Δ που δε θα είναι τελικά μια τακτική του απυρόβλητου».
Σε ερώτηση αν η ΝΔ ετοιμάζεται για αλλαγή στη στρατηγική της
«Αναμφίβολα θα την αναπροσαρμόσει αλλά οι διαφορές θα είναι πολύ μικρές. Δεν μπορεί να αναστραφεί πλέον το πολιτικό κλίμα. Το πολιτικό κλίμα έχει δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Παπανδρέου είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα με άλλα λόγια του κυβερνώντος κόμματος δεν εντοπίζεται αποκλειστικά σε ένα πρόσωπο από την απομάκρυνση ή την παρουσία του οποίου θα αλλάξει αυτομάτως η γνώμη του κόσμου».
Ερωτηθείς αν μια αλλαγή προσώπων στο ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει μια δυναμική και θα δώσει τα περιθώρια να ανεβάσει τα ποσοστά του
«Θα έλεγα ότι έχετε δίκιο, ότι αν αλλάξει ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ίσως να ενισχυθούνε τα ποσοστά συσπείρωσης του, αλλά επειδή οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ χαμηλή δε νομίζω ότι θα σμίκρυνε τη διαφορά των δύο κομμάτων και ασφαλώς δε θα δημιουργούσε μια δυναμική υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε η ευθύνη για την κακή λειτουργία της κυβέρνησης είναι συλλογική και δεν καταλαβαίνω τι θα άλλαζε περισσότερο αν έφευγε ο κύριος Σημίτης και ερχόταν ο κύριος Παπανδρέου. Ιδια πολιτική δε θα εξακολουθούσαν να κάνουνε, τα ίδια στελέχη που τόσα χρόνια εναλλάσσουν διαδοχικά στα υπουργεία ίδια πρόσωπα, ίδιες συμπεριφορές, ίδιες τακτικές. Δε νομίζω να αλλάξει πολύ το πράγμα».

Σε ερώτηση αν η Ν.Δ έχει κατακτήσει την εσωκομματική της ηρεμία μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη

«Εάν θυμόσαστε πως ήταν η Ν.Δ τα περασμένα χρόνια, όπου υπήρχαν πολλοί που βγαίναν στα παράθυρα και έκαναν τις προσωπικές τους αντιδικίες, υπηρετούσαν προσωπικές στρατηγικές, σας διαβεβαιώνω ότι σήμερα έχουμε κατακτήσει πραγματικά την εσωκομματική ενότητα και υπάρχει ενότητα πολιτικού λόγου, βεβαίως ο καθένας έχει τη δυνατότατα να εκφράζει την άποψή του. Και μια που μιλάτε για τον κύριο Μητσοτάκη εγώ θα χρησιμοποιήσω κάτι που έχει πει ο ίδιος τελευταία «ότι είμαι της παλιάς σχολής, δικαιούμαι να λέω την άποψή μου αλλά αυτή η άποψη δεν δεσμεύει το κόμμα».
Αυτό νομίζω ότι είναι ο κανόνας στην πολιτική, ο καθένας λέει τη γνώμη του αλλά αυτή η γνώμη δε δεσμεύει το κόμμα και αυτό που είπε ο κύριος Μητσοτάκης είναι μια προσωπική άποψη. Η Ν.Δ έχει πει ότι θα εφαρμόσει μια φιλελεύθερη πολιτική, δεν υποσχόμεθα βέβαια ότι την επόμενη μέρα όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού θα έχουνε λυθεί, δε λέμε ότι θα έχουμε μαγικές μπαγκέτες και θα τα λύσουμε αυτομάτως τα προβλήματα αυτά, εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι θα ενσκήψουμε με ισχυρή πολιτική βούληση σε αυτά τα προβλήματα, με έντιμη διαχείριση θα κάνουμε κάποιο αρχικό απολογισμό του τι θα παραλάβουμε... Δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε, ποια θα είναι τα χρέη, ποια θα είναι τα ελλείμματα, ποια θα είναι τα κρυφά χρέη και ποιες θα είναι οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και όλα όταν αυτά θα εντοπιστούν θα κάνουμε ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα με ένα και πρώτο μέλημα, αυτή είναι η φιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ να δημιουργήσει πλούτο και αφού δημιουργηθεί πλούτος με καινούργιες και νέες επενδύσεις τότε βεβαίως να γίνει και ισοκατανομή αυτού του πλούτου στις ασθενείς εισοδηματικά τάξεις».
Πηγή: skai.gr