Οικονόμου: Εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να στηριχθεί η κοινωνία- Τι απάντησε για τα σενάρια ανασχηματισμού

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις. Η κόπωση της κοινωνίας είναι έντονη. Τα τελευταία 3 χρόνια αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις. Τώρα την παγκόσμια έκρηξη των τιμών. Βιώνουμε όπως ολόκληρος ο κόσμος μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση, που καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να μηδενίσει. Εμείς είδαμε γρήγορα το πρόβλημα και οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισής του» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει.

«Ήδη η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη» συνέχισε υπενθυμίζοντας τα βασικά σημεία της παρέμβασης της κυβέρνησης για την τιμή του ρεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου. «Σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο για όλα. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο. Οι Έλληνες θυμούνται ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα έσκιζε και τα μνημόνια» συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «το καπέλο του κ. Τσίπρα κρύβει μόνο θύελλες και καταστροφές» και πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. "Είμαστε δίπλα τους παραγωγούς και το αποδεικνύουμε στην πράξη", υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης αναφέρθηκε στην πανδημία και στην αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας. Είπε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ των 27 στο δείκτη της θνησιμότητας.

Είπε ότι εμβολιάστηκε το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και προσλήφθηκαν 18.500 υγειονομικοί. «Επιταχύναμε την ψηφιοποίηση του κράτους, ήμαστε από τις πρώτες χώρες που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκ. δωρεάν τεστ, η οικονομία μας είχε τον τρίτο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, ήμασταν μεταξύ των χωρών που πέτυχαν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το σχέδιο που υποβάλαμε ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ήδη» συμπλήρωσε.

«Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα και τον πληθυσμό μας. Καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Πάντα θα παραμένει η θλίψη και συντριβή για όσους χάσαμε» υπογράμμισε.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

  • σενάρια για ανασχηματισμό - ερώτηση για πιθανές ανακοινώσεις την Πέμπτη: «Μην κανονίσετε τίποτα για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή» είπε ο κ. Οικονόμου.
  • Τουρκική προκλητικτότητα: Η αναβάθμιση της χώρας ενοχλεί την Τουρκία, πολύ προκλητική ενέργεια αυτή στην Αλεξανδρούπολη, είναι σπασμωδικές αντιδράσεις γι' αυτα που έχει πετύχει η χώρα. Δεν θα μας αποπροσανατολίσουν. 
  • Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες. Όσα έκανε η Τουρκία μετά την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι σαφές ότι είναι εκτός κλίματος της συνομιλίας. Θέλουμε να συζητάμε αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις, ο σεβασμός διεθνους δικαίου.
  • Από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφαίνεται η καταδίκη των τουρκικών προκλητικών ενεργειών
  • Στα πλαίσια του δημοσιονομικά εφικτού θα παρεμβαίνουμε για να ανακουφίζουμε τους πολίτες από τις επιπτώσεις των αυξήσεων
  • Γλυπτά Παρθενώνα: Η Ιστορία δεν αμφισβητείται, τα Γλυπτά έφυγαν από την Ελλάδα με βίαιη αφαίρεση και κλοπή. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο για να επιστρέψουν εκεί που πρέπει να βρίσκονται.
  • Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Πλήρως ικανοποιημένη η κυβέρνηση.
  • Λογισμικό για παρακολουθήσεις: η Google ανασκεύασε επί το ακριβέστερο προσθέτοντας τις λέξεις likely και operating. Ισχύει ό,τι έχω πει. Οι διευκρινίσεις της Google δικαιώνουν την κυβέρνηση.
  • Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με σεβασμό αντιμετωπίζουμε τα συνέδρια κομμάτων, το ίδιο ισχύει και για ΠΑΣΟΚ. Έχει ακόμη δρόμο για να διαμορφώσει μια συγκροτημένη πρόταση που θα παρουσιάσει στην κοινωνία. Το συνέδριο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 
  • Πρόωρες εκλογες: Τα σενάρια δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα - οι εκλογές θα γίνουν το 2023 - το ίδιο ισχύει και για τα σενάρια για τον ανασχηματισμό.
Πηγή: skai.gr