Λ. Παπαδήμος: Προαπαιτούμενο η υλοποίηση των δεσμεύσεων

Αισιόδοξος ότι η πιστή υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα επαναφέρει στην ανάπτυξη την ελληνική οικονομία, θα αποφέρει μόνιμα οφέλη στη χώρα και σταδιακά θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπαδήμος κατέστησε ωστόσο σαφές ότι «απαιτείται πιστή υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας (...)». «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι προαπαιτούμενο για τη διατήρηση μας στους θεσμούς της ΕΕ και του ευρώ» διαμήνυσε.

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε τη γνωστή ρήση του Τζον Φ. Κένεντι, αναφέροντας «ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2011 θα είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης που θα υπερβεί το 5,5% στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της ύφεσης έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, η δημοσιονομική εξυγίανση συνιστά επώδυνη προσπάθεια, αλλά σταδιακά θα εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι το 2013 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς δεν αναμένει να μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, οι εξαγωγές ήδη ανακάμπτουν, ενώ θα υπάρξει επανεκκίνηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης από την ΕΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία οικονομικής σταθεροποίησης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δε, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, δήλωσε στόχος είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος με ενίσχυση της ρευστότητάς του.

«Έχει έρθει η ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης. Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάζονται σκληρά. Βαρύτερη η κρίση στην Ελλάδα λόγω των διαρθρωτικών ελλειμμάτων της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, το διεθνές περιβάλλον δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης, και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα η ασκούμενη πολιτική θα αποδώσει.

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει την στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση της ευρωζώνης, και την χαιρετίζει ως ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Προσβλέπουμε σε ευρωομόλογο που θα εξεταστεί σε επόμενη Σύνοδο» δήλωσε. «Η χώρα μας υποστηρίζει την περαιτέρω ενοποίηση» τόνισε.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι «στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», αλλά όχι χωρίς υποχρεώσεις.

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βασίστηκε σε στρεβλό μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης κατά τα παρελθόντα έτη μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης και του υπερβολικού δημόσιου χρέους.

Εκτίμησε ότι ο κανόνας της 9ης Δεκεμβρίου με τον οποίο δεν θα επιτρέπεται υπέρβαση του ελλείμματος πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ θα αποτρέψει την επανεμφάνιση ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων.

Tέλος, απηύθυνε έκκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας επενδύοντας στην Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ άλλες ομιλίες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας