Κυπριακό:Συγκεκριμένη ατζέντα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό έγινε κατά τη συνάντηση της ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέας του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι οι νέες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να αρχίσουν από τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιαγράμματα και σε αυτές να συμπεριληφθούν και θέματα ουσίας, όπως η απογραφή και οικονομικά. Από την πλευρά του ο κ. Γκαμπάρι, αναφερόμενος στη διερευνητική αποστολή του, τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθούν τρόποι επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί».
Ο κ. Γκαμπάρι στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Μεχμετ Αλί Ταλάτ.
Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα συναντηθεί σήμερα με την Κοντολίζα Ράϊς, η οποία θα υπογραμμίσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον προτίθεται να ορίσει ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό και να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα νέο, συνολικό σχέδιο επίλυσης στη θέση του σχεδίου Ανάν.
Πηγή: skai.gr