Κλείσιμο

Ξανά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ

Την εκ νέου κλήση του διοικητή και του υποδιοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοραντή και κ. Τσιτσιμπή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ.Αναστάσιος Καραμάριος, χωρίς να κάνει δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης και να ζητήσει την παράδοση του υλικού των ερευνών που διεξήγαγε η Υπηρεσία για το ζήτημα αυτό.
Εξ άλλου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε σήμερα η κλήτευση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού.
Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, εμφανισθείς ενώπιον της Επιτροπής, διευκρίνισε ότι το πρωτογενές υλικό της ΕΥΠ θα ήταν χρήσιμο στις έρευνες της ΑΔΑΕ, αν και, όπως σημείωσε, η κύρια δυσκολία εντοπίζεται στην καταστροφή ή απόσυρση των στοιχείων της Βόνταφον.
"Βεβαίως θα μας είναι χρήσιμο το υλικό της ΕΥΠ»,ανέφερε ο κος Λαμπρινόπουλος. «Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στο κάθε χωριό για να κάνουμε έρευνα. Βγάζουμε συμπεράσματα από τα ηλεκτρονικά αρχεία. Οπωσδήποτε οι όποιες επαφές έχουν γίνει μας διευκολύνουν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς την έρευνα των αρχείων, όχι για λόγους δυσπιστίας προς την ΕΥΠ, αλλά για την περίπτωση που ίσως οδηγούμασταν σε διαφορετικές κρίσεις», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κος Λαμπρινόπουλος ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν δοθεί στην ΑΔΑΕ τα τετράδια του Κώστα Τσαλικίδη, πλην ενός που παρέλαβε η Αρχή από το δικηγόρο της οικογενείας του νεκρού,το οποίο απλώς περιέκλειε τις ανησυχίες του εκλιπόντος σχετικά με την αναβάθμιση του δικτύου της Βόνταφον.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι την έρευνα του πρωτογενούς υλικού της ΕΥΠ είχε ζητήσει ο ίδιος από τον επικεφαλής της υπηρεσίας Γιάννη Κοραντή, ο οποίος του απάντησε αρνητικά, επισυνάπτοντας και σχετική αρνητική γνωμάτευση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κου Δ. Παπαγγελόπουλου.Αργότερα, το ίδιο αίτημα απηύθυνε και προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, ο οποίος δεσμεύθηκε να το εξετάσει.
Μετά την παρέλευση δύο ημερών, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ζήτησε από τον κ. Παπαγγελόπουλο γνωμοδότηση για το αν θα έπρεπε να κάνει δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την κατάθεση του πορίσματος της ΕΥΠ, στην οποία (γνωμοδότηση) ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, απάντησε και πάλι αρνητικά, επικαλούμενος την αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης.
Ύστερα από τις παραπάνω αναφορές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε την εξέταση του κ. Δημήτρη Λινού, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί η «απρόσκλητη παρεμβολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως», καθώς, όπως επίσης ανέφερε, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής δεν είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον υπουργό, αλλά στην ΕΥΠ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι «πέραν της ανάγλυφης ευθύνης της ΕΥΠ και του υπουργού, μένει να διερευνηθεί η ευθύνη των δικαστικών λειτουργών», καθώς, όπως είπε «η επέμβαση του κου Παπαγγελόπουλου, υπήρξε απαράδεκτη και έγινε αναρμοδίως».
"Ο κ. Βενιζέλος απαξιώνει λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που, στο κάτω-κάτω, επελέγησαν προ πενταετίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο Βασίλης Μαγγίνας (ΝΔ ).
Την εκδοχή της «παγίδευσης» των κ.κ. Λινού και Παπαγγελόπουλου εκ μέρους των πολιτικών τους προϊσταμένων ανέφερε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης:
"Και εγώ αν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης και έλεγα στους τότε εισαγγελείς ότι υπάρχει θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας για το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα, θα ανέμενα αντίστοιχη στάση εκ μέρους τους. Το θέμα στο οποίο κρίνονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι ότι παγιδεύτηκαν σε μια λογική που εξυπηρετούσε τη συγκάλυψη», υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Λαμπρινόπουλος τόνισε την ανάγκη διευκρίνισης των δύο υπερατλαντικών τηλεφωνικών συνδέσεων που φέρονται ότι εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών, εκτιμώντας ότι «τα δύο τηλέφωνα, άμα βγουν στον αέρα, θα δώσουν αμεσότατα το ποιος συνέλαβε την όλη ιδέα».
"Με ποια διαδικασία;» ρώτησε ο Ε. Βενιζέλος. «Η διαδικασία λέγεται δικαστική συνδρομή και για άλλα θέματα έχει ζητηθεί, γι` αυτό το θέμα, όχι».
Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης ζήτησε εκ νέου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και την κλήτευση μέλους της οικογένειας του Κώστα Τσαλικίδη - αίτημα με το οποίο συμφώνησε και ο Α. Κακλαμάνης.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr