Κουτσούμπας: Τα νέα μέτρα «καταστολής» στα Πανεπιστήμια θα μείνουν στα χαρτιά

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Μύδρους κατά του νέου νομοσχεδίου για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, με αφορμή και το συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις προωθούμενες ρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά.

«Ενώ η κυβέρνηση κρατά επί ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, χθες έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο που θα κάλλιστα να έχει τον τίτλο: "νέοι φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού μας και ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια"», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, συντασσόμενος απόλυτα με το «δίκαιο» όπως είπε όσων διαμαρτύρονται.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «αντιδραστικό», υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί την «ποινικοποίηση της συλλογικής διαδικασίας» και την «αστυνόμευση στα πανεπιστήμια». Σχολίασε, δε, αιχμηρά ότι κάρτα φοιτητή έδιναν οι φοιτητές στον χωροφύλακα τα χρόνια της Χούντας, ενώ χαρακτήρισε για «γέλια» το επιχείρημα της κυβέρνησης και των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιφρούρησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

«Είναι άδικο, αντιδραστικό, η πανεπιστημιακή λειτουργία να βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Είναι άδικο και αντιδραστικό να ταυτίζονται οι συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης του φοιτητικού κινήματος με τις παραβατικές συμπεριφορές. Είναι άδικο να μπαίνουν επιπλέον φραγμοί στις σπουδές των νέων που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Είναι άδικο και αντιδραστικό να ανακοινώνετε αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα παιδιά, να περιορίζετε τις επιλογές των μαθητών» υπογράμμισε και κατέληξε, λέγοντας: «Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Τα μέτρα αυτά θα μείνουν τελικά στα χαρτιά, θα μείνουν ανενεργά. Θυμηθείτε το».

«ΟΧΙ» του ΚΚΕ στα Rafale

Παράλληλα, «ΟΧΙ» στην προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. «Η πείρα αποδεικνύει πως αυτοί οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» την κυβερνητική ρητορική ότι η ψήφος εκάστου κόμματος αντικατοπτρίζει το κατά πόσο συντάσσεται με την ανάγκη εξοπλισμού της χώρας ή όχι ιδιαίτερα όταν η τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται.

«Η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η κούρσα εξοπλισμών εντάσσεται κατά το ΚΚΕ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και τις Ε.Ε., βάζοντας τη χώρα μας και το λαό σε κινδύνους.

Αποκρούοντας, δε, τα κυβερνητικά πυρά για την αρνητική στάση του κόμματος, καθώς και το κύριο επιχείρημα περί υπεροχής της χώρας μας, ο ίδιος κατέληξε: «Αν κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο λαό είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έχουν αναγορεύσει τις συμμαχίες αυτές σε παράγοντες δήθεν ασφάλειας ενώ πρόκειται για παράγοντες  ανασφάλειας και αστάθειας.

Ακόμη κι αν αποκτήσουμε υπεροχή στο Αιγαίο ποιος εγγυάται ότι δεν θα ανατραπεί αυτό το ισοζύγιο από ένα άλλο οπλικό σύστημα που θα αγοράσει η Τουρκία; Η κούρσα εξοπλισμών είναι περαιτέρω εμπλοκή σε ένα περιβάλλον όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών».