Κοινό ανακοινωθέν Παπαδόπουλου - Ανάν

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το αποτέλεσμα της συνάντησης του Κύπριου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στο Παρίσι.
Σε κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει να διεξάγουν συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων σε τεχνικό επίπεδο.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μέσο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Ο κύριος Ανάν ανέφερε ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο για το κυπριακό τα καθήκοντα του οποίου ασκεί επί του παρόντος ο απεσταλμένος στην Κύπρο, κύριος Μούλερ.
Παπαδόπουλος και Ανάν συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και με προσεκτική προετοιμασία.
Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι θα ήταν επωφελές να επιτευχθεί πρόοδος περαιτέρω απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί στο θέμα της Αμμοχώστου και στην αποναρκοθέτησή της.
Χαιρετίζεται ακόμα η πρόσφατη απόφαση της Ένωσης για έγκριση του χρηματοδοτικού κανονισμού προς τους τουρκοκύπριους.
Το κοινό ανακοινωθέν:
"Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν στο Παρίσι για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Κύπρο και να εξετάσουν τις λεπτομέρειες για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία που οδηγεί στην επανένωση του νησιού.
"Συμφώνησαν, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι βασισμένη σε προσεκτική προετοιμασία.
"Προς αυτό το στόχο, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε με ευχαρίστηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων προς όφελος όλων των Κυπρίων, επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία, θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο.
"Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασαν την κοινή τους ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθώς επίσης και στην προετοιμασία, το συντομότερο δυνατόν, της πλήρους επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
"Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ ότι συμμερίζεται τις ίδιες προσδοκίες.
"Ο ΓΓ και ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και ότι θα βελτίωνε τα μέγιστα την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες, αν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απαγκίστρωση δυνάμεων και στην αποστρατιωτικοποίηση στο νησί, στην πλήρη αποναρκοθέτηση της Κύπρου και στο θέμα της Αμμοχώστου.
"Σημείωσαν την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απελευθερώσει τα από καιρού αναμενόμενα κονδύλια προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
"Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τις θερμές τους ευχές για την πλήρη και γρήγορη ανάρρωση του κ. Ταλάτ.
"Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν τέλος να συνεχίσουν τον εν εξελίξει διάλογο με τον εκπεφρασμένο στόχο της επίσπευσης της αναζήτησης μιας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr