ΚΚΕ: Έλεγχος στα κονδύλια όλων των υπουργείων - Kανένας λόγος για μυστικά

 ΚΚΕ: Έλεγχος στα κονδύλια όλων των υπουργείων - Kανένας λόγος για μυστικά
Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα μυστικά κονδύλια των Υπουργείων, καλεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, στον απόηχο των αλληλοκατηγοριών Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου στο πολυσυζητημένο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο.

Με ερώτηση που κατέθεσαν 5 βουλευτές του κόμματος και πρώτο υπογράφοντα τον Θανάση Παφίλη, προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, το ΚΚΕ επισημαίνει την πάγια θέση του περί απουσίας αναγκαιότητας για το απόρρητο των δαπανών, ζητώντας ενδελεχή έλεγχο για το πού και για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα κονδύλια όλων των υπουργείων.

Αναφερόμενοι στα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση της Βουλής συμπεριλαμβανομένων και των ποσών κάτω των 25.000 ευρώ, καθώς όπως σημειώνουν ο υφιστάμενος νόμος για ενημέρωση μόνο με γενικά στοιχεία και αποκλειστικά για ποσά άνω των 25.000 δεν επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο και μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί, τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτός πρέπει να ισχύει για όλα τα υπουργεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών


Θέμα: Τα μυστικά κονδύλια των Υπουργείων.


Παρά τις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο νόμο 4451/2017 τα μυστικά κονδύλια, που διαχειρίζονται το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα Υπουργεία, παραμένουν, δεδομένου ότι η ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής γίνεται στη βάση γενικών στοιχείων, μόνο για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Επομένως ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και η σχετική διάταξη του νόμου μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί, ενώ ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλα τα Υπουργεία.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά, όπως και κατά το παρελθόν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι κανείς λόγος δεν συντρέχει να θεωρούνται και να είναι μυστικά τα κονδύλια αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερη η Βουλή, πού δαπανώνται τα ποσά αυτά και για ποιόν σκοπό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πως τοποθετείται η Κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά.


Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Λιάνα Κανέλλη

Σταύρος Τάσσος

Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Καραθανασόπουλος


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά