Κινητικότητα στο Σκοπιανό

Διαπραγματεύσεις μέσα στον επόμενο μήνα για το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ αναμένεται να αρχίσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Την πρόθεσή του γνωστοποίησε την Τετάρτη στον  πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσανατολίζεται να προτείνει τη διπλωματική αναβάθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα σηματοδοτήσει και αλλαγή προσώπων.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον δια του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέϊσι έστελνε μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον απόηχο του επεισοδίου της Τρίτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Ουάσιγκτον ανάφερε ότι αναγνωρίζει ότι μέρος της οριστικής επίλυσης των υπόλοιπων θεμάτων που υπάρχουν θα είναι η επιθυμία της Ελλάδας να δει το θέμα της ονομασίας να επιλύεται προτού συμβεί οτιδήποτε άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν τις όποιες συζητήσεις ή δηλώσεις γίνουν για το θέμα, με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.
Πηγή: skai.gr