Κικίλιας: Άρση αναστολής αδειών για υγεινομικούς – Η πορεία των εμβολιασμών στα νησιά

Την απόφαση να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών του προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι το ΕΣΥ έμεινε όρθιο και δεν κατέρρευσε όπως σε άλλες χώρες με πιο ισχυρά συστήματα υγείας από το ελληνικό και ευχαρίστησε όλους τους υγειονομικούς για την τεράστια μάχη που δίνουν.

Πλήρως εμβολιασμένο το 13% του πληθυσμού

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι έως το τέλος της ημέρας οι εμβολιασμοί θα αγγίξουν τα 4 εκατ. Όπως είπε 2,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση (ποσοστό 24,59%) και πάνω από 1,3 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό πάνω από 13%).

Τις τελευταίες επτά ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους. Στο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των 27.

Γαλάζια Ελευθερία: Πώς προχωρά ο καθολικός εμβολιασμός στα νησιά

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι παράλληλα με το πρόγραμμα Ελευθερία προχωρά και το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τέλος Ιουνίου. Χαρακτήρισε τα νησιά στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους νησιώτες και να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν πάντα με όρους δημόσιας υγείας.

Ο καθολικός εμβολιασμός αφορά όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson.

Τα νησιά είναι τα εξής: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Αίγινα.

Τα νησιά θα ενισχυθούν με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από δυνάμεις του ΕΣΥ, από κινητά συνεργεία εμβολιασμού, εθελοντές ενώ προβλέπεται και η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και συγκεκριμένα σε Φούρνους, Μεγανήσι,  Νίσυρο, Κίμωλο, Τήλο, Οινούσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμοριανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσα, Καστελόριζο, Ψαρα, Μαθράκι, Θηρασία, Ανάφη, Σίκινο, Άγιο Ευστράτιο, Αγαθονήσι, Γαύδο, Θυμαινα, Τενεδο, Τριζόνια, Κάστο, Ψέριμο, Παλαιό Τρίκερι, Αντικήθυρα, Αρκοι, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Σε ακόμη 36 νησιά κάτω των 10.000 ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός έως τέλη Μαΐου.

Πρόκειται για τα εξής νησιά: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κυρά, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Πηγή: skai.gr