Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δεύτερο «ΟΧΙ» και μάλιστα κατηγορηματικό, παρά τις εξηγήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί θετικού μέτρου με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είπε προ ολίγου στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου στη ρύθμιση για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ) και από τους Δήμους, καταδεικνύοντας ότι δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη.

Η ίδια εξηγώντας τους λόγους της κάθετης διαφωνίας της με την προωθούμενη ρύθμιση, επέμεινε ότι τα αποτελέσματα ανάλογων πρωτοβουλιών σε άλλες πόλεις της Ευρώπης δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Κόντρα στην κυβερνητική ρητορική, υποστήριξε ότι τέτοιες πολιτικές δεν έχουν επιτυχία, καθώς όπως είπε δεν στοχεύουν στη θεραπεία αλλά έχουν ως μοναδικό κριτήριο το φθηνό κόστος και τη θεωρία του δήθεν περιορισμού της όχλησης.

«Λέμε θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους. Με ποιες υποδομές, ποιο επιστημονικό προσωπικό και ποια συνεργασία με ποιους φορείς; Αυτή η ευκολία που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα… κι ο υπουργός έχει τις σκέψεις του απ’ ότι κατάλαβα. Δεν είναι ενθουσιώδης για τη ρύθμιση αυτή, αλλά εγώ όπως έρχεται δεν μπορώ να την ψηφίσω και εξακολουθώ να θεωρώ ότι αν θέλουμε να σοβαρευτούμε η νομοθεσία για τα ναρκωτικά πρέπει να αλλάξει ριζικά», σημείωσε η ίδια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, στο οποίο είναι ενταγμένη η επίμαχη διάταξη ως άρθρο 189.

Έναντι των λεγόμενων ΧΕΧ, η κ. Γιαννάκου αντιπρότεινε τη λειτουργία χώρων παροχής υπηρεσιών προς τους χρήστες ναρκωτικών, όπου θα μπορούν όπως είπε να πλυθούν, να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να τους χορηγηθούν ασφαλείς και καθαρές σύριγγες με στόχο την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό του HIV.

Πάντως η ίδια αποκρούοντας τα σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης περί ζητήματος για την κυβερνητική πλειοψηφία λόγω της δικής της διαφοροποίησης, τόνισε εμφατικά ότι: «πλειοψηφία υπάρχει, άρα δεν κατάλαβα την ανησυχία».

Πηγή: skai.gr