Κλείσιμο

«Καθοριστικά για την ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια»

Καθοριστικά για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τα επόμενα δύο χρόνια ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο κτίριο διοίκησης της Διεθνούς Έκθεσης και της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.
Όπως υπογράμμισε, η διετία αυτή είναι καθοριστική προς την κατεύθυνση να γίνουμε μια χώρα που παράγει, αναπτύσσεται, δημιουργεί και προοδεύει, και αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.
Τόνισε επίσης ότι η Έκθεση παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
>
Μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς από τον πρωθυπουργό

Παρών για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής εγκαινίασε απόψε την 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ρεαλισμού και υπευθυνότητας. Ο βασικός άξονας στον οποίο κινήθηκε η ομιλία του ήταν η ανάπτυξη της περιφέρειας και τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, χωρίς, όμως, να λείπουν οι αναφορές στην κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Κυπριακό, στη σταθερότητα και ευημερία στη «γειτονιά» μας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα ειδική αναφορά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προβολή του τουρισμού, στον πολιτισμό και στο περιβάλλονΙ
Ισχυρή κοινωνία - Ανάπτυξη
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της πολιτικής του είναι η ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στην Περιφέρεια σημειώνοντας. «Κεντρική επιδίωξή μας είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παράγουν, να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν, να μεγιστοποιήσουμε το παραγόμενο προϊόν και να επιτύχουμε τη δικαιότερη κατανομή του. Η οικονομική, η κοινωνική, η επιχειρηματική και πολιτιστική αναβίωση της Περιφέρειας είναι τώρα η μεγάλη πρόκληση».
Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε ως στόχους την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να εξασφαλίσει «μια ισχυρή και δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία εμπιστοσύνης και ασφάλειας, μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη».
Σταθμός οι Ολυμπιακοί
Αναφερόμενος στην κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το κεκτημένο και είπε πως «πρέπει να επενδύσουμε στην υπεραξία των Αγώνων. Να προσελκύσουμε επενδύσεις και επισκέπτες. Να αποδείξουμε ότι το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004 δεν είναι παρένθεση στην πορεία μας. Είναι σταθμός και αφετηρία. Σταθμός για τη μετάβαση στη Νέα Εποχή. Αφετηρία για μια Νέα Προοπτική». Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στη συμβολή όλων των κυβερνήσεων για την «εκπληκτική νίκη» της χώρας με την επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων σημειώνοντας ότι για αυτό το επίτευγμα εργάστηκαν ικανοί άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Μιλώντας για τους Παραολυμπιακούς ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «είναι πρόσκληση στις κοινωνίες και τις ηγεσίες του κόσμου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Να δώσουμε το ``παρών`` στα στάδια όπου αγωνίζονται συνάνθρωποί μας που υπερβαίνουν τους εαυτούς τους». «Στη μεταολυμπιακή εποχή προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και υπερηφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Σταθερότητα
Τόνισε ότι όραμα είναι η σταθερότητα και η ευημερία στην ευρύτερη γειτονιά, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. «Οι γείτονές μας πρέπει να ξέρουν ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ως το 2007. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησής της να προσαρμόσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό (πολιτικό και οικονομικό) κεκτημένο. Οι Έλληνες θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία. Αποβλέπουμε στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και στην πλήρη αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Κυπριακό:
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του να βρεθεί λύση αν και δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο Αναν. «Ολοι οι Ελληνες επιδιώκουμε την ταχύτερη δυνατή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε όλοι (στην Αθήνα και τη Λευκωσία) για να διατηρήσουμε έντονο το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη. Λύση στο περιβάλλον της ασφάλειας και της συνεργασίας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η περιφέρεια
Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση αστικών κέντρων, την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα για την προστασία του Θερμαϊκού και υπογράμμισε: «Ξέρω πολύ καλά ότι οι Θεσσαλονικείς, χρόνια τώρα, ακούτε μεγάλα λόγια για μεγάλα έργα. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσπιστοι δικαιούστε να είστε απέναντι σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη διαιώνιση της αναξιοπιστίας. Η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της για τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη. Και οι αποφάσεις αυτές είναι ξεκάθαρες».
Υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του για ανάπτυξη της Περιφέρειας σημειώνοντας: «Τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκε μια Ελλάδα δυο ταχυτήτων: Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καλύτερη ζωή όλων των πολιτών όταν η ελληνική Περιφέρεια μένει πίσω. Αυτό τελειώνει εδώ... Κεντρική επιλογή μας για την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ελληνική Περιφέρεια. Τώρα είναι η ώρα της Περιφέρειας. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Περιφέρεια».
Οι επιχειρήσεις
Ανακοίνωσε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα και κοινοτικά προγράμματα, μείωση της φορολογίας, ενώ επανέλαβε ότι προχωράμε με μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική και αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το πανωτόκια τόνισε: «Αναστείλαμε όλους τους πλειστηριασμούς, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς να χάσει την περιουσία του. Αυξήσαμε τη διάρκεια εξόφλησης μέχρι και δέκα χρόνια. Μειώσαμε το επιτόκιο της Αγροτικής Τράπεζας για τους αγρότες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση στο 6% (που με την επιπλέον επιδότηση του Δημοσίου) μειώνεται στο 5%».
Πηγή: skai.gr