Κλείσιμο

Καθήκον η στήριξη του πατριαρχείου

Το πατριαρχείο πρέπει να επιτελεί το έργο του χωρίς εμπόδια και μάλιστα τέτοια που να αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά το σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο λίγο πριν αρχίσει η συνάντησή τους, το πρωί της Δευτέρας, στο Φανάρι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των ατομικών δικαιωμάτων είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ απαντώντας στον πατριάρχη ανέφερε ότι ''είναι καθήκον η στήριξη του πατριαρχείου''.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι οι προκλήσεις των καιρών, επιτάσσουν την ανάγκη για μείζονα συμβολή της εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η Τουρκία εμποδίζει το πατριαρχείο να ασκεί το έργο του ενώ απαντώντας εμμέσως σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μίλησε για νομικά κωλύματα, είπε "ας άρουν τα νομικά κωλύματα αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορεί να μην έχει το πατριαρχείο δική του θεολογική σχολή".

Ακολούθως ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη στήριξη που παρέχει στο πατριαρχείο και του είπε ότι "είστε εγγυητής της ενότητας του έθνους".

Τέλος αναφέρθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο λέγοντας ότι "θέλουμε να αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσει την κρίση και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του", και πρόσθεσε ότι "ο αρχιεπίσκοπος είναι ισχυρή προσωπικότητα".
Πηγή: skai.gr