Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων - Tι προβλέπει

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Προσκλητήριο Θεοδωρικάκου στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν και μετά από εντατικές διαβουλεύσεις και εκατέρωθεν συμβιβασμούς, ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών - που απαιτεί το Σύνταγμα - για την εφαρμογή του μοιάζει απολύτως εφικτός, στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αν είναι δυνατόν ομόφωνα.

Γι’ αυτό και ο αρμόδιος Υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε νωρίτερα σήμερα προσκλητήριο ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να μεταβάλει τη στάση του και να αφήσει κατά μέρους «φοβικά» σύνδρομα. Το βλέμμα είναι στραμμένο και στο ΜέΡΑ25, που έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επειδή, παρά τη δυνητική πρόβλεψη του αναθεωρημένου άρθρου 54 του Συντάγματος, δεν προβλέπει εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τα 4 + 1 σημεία σύγκλησης που είχαν καταγραφεί στη διακομματική επιτροπή. 

Συγκεκριμένα, τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, επομένως και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν - χωρίς σταυρό προτίμησης - το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Οι προϋποθέσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Το νομοσχέδιο καθορίζει με σαφήνεια και τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα εγγραφής των εκτός επικρατείας εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους. Στην ουσία τους περιορισμούς, που κατοχυρώθηκαν και συνταγματικά, μετά από διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ειδικότερα, βάσει του νομοσχεδίου δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα

(όχι απαραιτήτως συνεχόμενα)  

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Επισημαίνεται ότι η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη,η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός 2 μηνών από τη ψήφιση του νόμου, ενώ εφόσον ο εκλογέας συναινεί στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων που είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.

Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και συγκεκριμένα με:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής 

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Για ποιους εκλογείς δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης

Υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται εφόσον:  

- ο εκλογέας δεν είναι άνω των 30 ετών 

- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα εισαχθεί - εκτός απροόπτου - προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη. 

Πηγή: skai.gr