Καταψηφίστηκε το αίτημα

Καταψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές, δηλαδή η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., εκτός του ασθενούντος Μ. Έβερτ, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 145 βουλευτές, δηλαδή οι παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μετά την ολοκλήρωση του έργου της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι παίζει σε λάθος γήπεδο, λάθος μπάλα με λάθος προπονητή.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο η χώρα βιώνει μία σοβαρή κρίση θεσμών δημοκρατίας, αξιών.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή των αμερικανικών αρχών που πρώτες αποκάλυψαν το σκάνδαλο και γιατί δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί των ενεχόμενων στη διακίνηση του μαύρου χρήματος ελλήνων υπηκόων.

Έκανε λόγο για κωλυσιεργία του ΣΔΟΕ γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει αφήσει την μητρική γερμανική εταιρεία και το ελληνικό της παράρτημα να διοργανώνουν την άμυνα τους απέναντι στις αξιώσεις του ελληνικού κράτους.

Δεν ταιριάζει στη Βουλή να μετατρέπεται σε φερέφωνο μιζαδόρων τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

Από τη πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και 40 εξεταστικές επιτροπές να γίνουν και να γεμίσει ο Κορυδαλλός, τα σκάνδαλα θα παραμείνουν, γιατί παράγονται όχι από ένα πολιτικό αλλά από ένα κοινωνικό, οικονομικό πολιτικό σύστημα.

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνει μόνο και μόνο επειδή το ζητά ο κόσμος, για να μη δίνουμε την αίσθηση του κουκουλώματος.

Από τη πλευρά του και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ που ειπώθηκε από στελέχη της Siemens ότι πήγαν σε έλληνες πολιτικούς και κόμματα θα είναι ο εφιάλτης του πολιτικού συστήματος εάν δεν διαλευκανθεί.

Πηγή: skai.gr