Καταδίκη για κατασκοπεία στη Ρόδο: Η τουρκική ενόχληση και η αυστηρή απάντηση της Αθήνας

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το  Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο νησί.

Ο 36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος μάγειρας πλοίου κατηγορούνταν για υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού, για παραβίαση μυστικών της πολιτείας και για κατασκοπεία. 

Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ' εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Καταδικάζουμε την βαριά ποινή της 5ετούς φυλάκισης που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, και επιβλήθηκε στο μέλος του συμβεβλημένου προσωπικού του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της αποκαλούμενης κατασκοπείας», αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν το αδιάβλητο της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Αναφορικά με την χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Οι δύο Έλληνες φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020.

Πηγή: skai.gr