Κατά παρέκκλιση νομιμοποίηση δαπανών δύο ετών του ΥΠΕΞ

Τη νομιμοποίηση και εκκαθάριση δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών περίπου δύο ετών και ύψους 550.000 ευρώ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, υπό την επίκληση αβλεψιών.

Η τακτοποίηση προωθείται ανεξαρτήτως εάν οι επίμαχες δαπάνες ακολούθησαν τα προβλεπόμενα για ανάρτηση στο Διαδίκτυο και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων ή εάν ελέγχθηκε η ανάληψη των υποχρεώσεων.

Η τροπολογία ορίζει συγκεκριμένα ότι: 
«Δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2017 έως και 11/12/2018 θεωρούνται σύννομες και μπορούν να εκκαθαριστούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΥΠ.ΕΞ του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, περί αναλήψεως των υποχρεώσεων, ανάρτησης στο Διαδίκτυο και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των διατάξεων για τον έλεγχο και εκκαθάριση των δαπανών του δημοσίου».

Αίσθηση πάντως προκαλούν τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης για την κατόπιν εορτής νομιμοποίηση των δαπανών, υπό την επίκληση «αβλεψιών και άλλων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Εξαιτίας των αβλεψιών επισημαίνεται «οι αναλήψεις και αναρτήσεις παραλείφθηκαν, είτε πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο της έκδοσης της απόφασης ανάληψης της δαπάνης ή και της πραγματοποίησης της ίδιας της δαπάνης».

Σε μια επιχείρηση πειθούς, στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η νομιμοποίηση στοχεύει στην αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΥΠΕΞ, και ταυτόχρονα την αποτροπή εμπλοκής στην απορρόφηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού με την εκκαθάριση των δαπανών αυτών.

Προστίθεται καθώς και ότι «πρόκειται αποκλειστικά για λογιστική τακτοποίηση δαπανών που έχουν ήδη εξοφληθεί» και δεν προκαλούν επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου.


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι εν λόγω δαπάνες έχουν ήδη εκταμιευτεί και αφορούν σε:
  • πληρωμές για μετακινήσεις
  • πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες
  • προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού κυρίως της εξωτερικής υπηρεσίας.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά