Καστανίδης: Ανάγκη εθνικής συνεννόησης

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων προέταξε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». «Η συνεννόηση είναι ταγκό που χορεύεται από δύο απάντησε ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ειδικότερα, ο υπουργός προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα κοινωνικό και πολιτικό μίγμα που υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

«Χρειάζεται εθνική συνεννόηση αν υπάρχουν χρήσιμες ιδέες από τις προτάσεις Σαμαρά σήμερα (σ.σ: Ζάππειο ΙΙ), να συζητηθούν θα ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ» ανέφερε.

«Όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Με πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να συμπεριφερθούμε για να μην πυροδοτηθεί ένταση» τόνισε.

Για τα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, έκανε λόγο για «παιδιά που συγκρούονται μεταξύ τους. Οι αστυνομικοί ήταν επί 4 μήνες σε συγκρούσεις στην Κερατέα δεχόμενοι μολότοφ, είναι άνθρωποι και αυτοί που έχουν αντοχές» τόνισε.

Όπως επισήμανε ο κ. Καστανίδης, υπάρχουν ομάδες που πιστεύουν στην τυφλή βία και αρκετές φορές θύματα είναι απλοί άνθρωποι. Τόνισε ότι ο σχεδιασμός της αστυνομίας έχει αποδώσει αποτελέσματα
Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι «Οι Βορειοευρωπαίοι φέρονται ανεύθυνα να γίνει αναδιαπραγμάτευση για το Δουβλίνο ΙΙ».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μεταρρυθμιστική γενναιότητα από την κυβέρνηση» ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «υπήρξαν διαφορετικές απόψεις και κάνουμε προσπάθεια να το ξεπεράσουμε».
Ο κ. Καστανίδης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά «πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τη διάρκεια του μνημονίου.»

«Ταγκό που χρειάζεται δύο η συνεννόηση»
Απαντώντας στον κ. Καστανίδη, ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε στην "Πρώτη Γραμμή" ότι «πρέπει να διαφοροποιήσουμε το ευκταίο από το εφικτό. Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην εύχεται συνεννόηση. Αλλά συνεννόηση είναι ένα τάγκο που χορεύεται από δύο. Όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση τείναμε χείρα βοηθείας, και εισπράξαμε αλαζονεία, βιομηχανία εξεταστικών».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε δε ότι «φοβάμαι μέρες εκτροπής». «Δεν μπορεί να καίγεται το κέντρο της Αθήνας και εμείς να περιοριζόμαστε στο ρόλο του θεατή» πρόσθεσε προβαίνοντας σε αυτοκριτική για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008.

Να αλλάξει την ηγετική ομάδα που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων προτρέπει τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μέλος του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. «Οι εκφραστές του “yes men” πρέπει να τελειώνουν» τονίζει.

Πηγή: skai.gr