Κάλυψη και αλήθειες...

Κάλυψη προσφέρει η κυβέρνηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά για την οικοδόμηση εξοχικής κατοικίας χωρίς ισχύουσα οικοδομική άδεια.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε πως είναι γνωστό το ήθος και η ακεραιότητα του κ. Σουφλιά.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής αναφέρει ότι ζητήθηκε η διακοπή των εργασιών, ενώ δόθηκε τετράμηνη προθεσμία, ώστε ο κ. Σουφλιάς να καταθέσει μέσω του μηχανικού του νέα αίτηση για αναθεώρηση της άδειας. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρής προσθέτει ότι η πολεοδομία Μαρκοπούλου διαπίστωσε ύστερα από αυτοψία ότι στην οικοδομή γίνονταν εργασίες χωρίς την απαραίτητη αναθεωρημένη άδεια.
• • Η επίμαχη οικοδομή βρίσκεται στην Ανάβυσσο (στο 57ο χιλιόμετρο της Αθηνών Σουνίου) και είναι διώροφο κτίριο με κλειστό πάρκινγκ που βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης.

Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει άγνοια επιρρίπτοντας την ευθύνη στο μηχανικό Νίκο Μεταξά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισημαίνει ότι το Φεβρουάριο του 2005 κατατέθηκε αίτηση για αναθεώρηση της άδειας, ωστόσο, για λόγους που ο ίδιος δεν γνωρίζει, η Πολεοδομία καθυστέρησε την έκδοσή της. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, ο μηχανικός δεν ενημέρωσε τον κ. Σουφλιά για την ανεξήγητη όπως την χαρακτηρίζει καθυστέρηση της πολεοδομίας.

Τα πραγματικά γεγονότα. Ποια είναι όμως τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της υπόθεσης, που προκύπτουν από την έρευνα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η οικογένεια του αγόρασαν τα δύο ακίνητα το φθινόπωρο του 1997 μαζί με την υπ' αριθμ. 1262 οικοδομική άδεια.

Σε αυτήν αποτυπώνεται το δικαίωμα για δύο κτίσματα 61 τετραγωνικών μέτρων το καθένα. Σύμφωνα με την άδεια, που είναι αναπόσπαστο μέρος του συμβολαίου, τα δύο κτίσματα απέχουν 4 μέτρα το ένα από το άλλο και δεν εφάπτονται.

Το 2005 ο κ. Σουφλιάς είχε νόμιμη άδεια κατασκευής δύο οικοδομών και όχι άδεια για κατασκευή οικοδομής, όπως κακώς αναφέρει.

Ο μηχανικός Ν. Μεταξάς επέδειξε την Πέμπτη την υπογραφή της υπαλλήλου που ενέκρινε τη συμβατότητα της τροποποιημένης μελέτης του στην αρχική φάση της αναθεώρησης τον Φεβρουάριο του 2005.

Ο προϊστάμενος της πολεοδομίας ωστόσο, επέμεινε ότι η αναθεώρηση του κ. Σουφλιά θα έπρεπε να ενταχθεί σε νέο πιο αυστηρό καθεστώς και άρα δεν θα έδινε την άδεια για την ένωση των δυο κτισμάτων.
Έτσι, ο κ Μεταξάς για να μην στερηθεί τους δικαιώματος να κτίσει, έκρινε ότι έπρεπε να κατασκευάσει χωρίς άδεια και να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων. Αυτή την ευθύνη του κ. Μεταξά αναγνωρίζει ο κ Σουφλιάς σήμερα. Ο ίδιος ο κ Μεταξάς ανέλαβε όλη την ευθύνη για τους χειρισμούς του, και κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για
Ο κ. Σουφλιάς επίσης αναφέρει στη δήλωση του ότι ο κ. Μεταξάς θα αναλάβει το κόστος για τη νομιμοποίηση του κτίσματος της Αναβύσσου. Ο μηχανικός του δήλωσε ενοχλημένος από τη χρήση του όρου αυθαίρετο.

Σημειώνεται ότι η υπαγωγή του σπιτιού στο άρθρο 22 παράγραφος 3 του ΓΟΚ στο οποίο παραπέμπει ο κ Σουφλιάς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επίκληση του πιο δημοφιλούς πολεοδομικού νόμου στην Ελλάδα που έγινε γνωστός την εποχή την εμπνευστή του Αντώνη Τρίτση από το σλόγκαν αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις.
Θέμα ηθικής τάξεως. Εντωμεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση μεταξύ αρχιτεκτόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι σημειώνουν πως τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως αφού δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του ένας υπουργός που θέλει να λέγεται και Περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να χτίζει σπίτι, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Προσθέτουν δε, ότι ο κ. Σουφλιάς δεν μπορεί από τη μία πλευρά να λέει ότι θα κατεδαφίζονται αμέσως τα αυθαίρετα και από την άλλη να οικοδομεί ο ίδιος αυθαίρετο.

Άγνοια του θέματος δήλωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Υπενθυμίζεται, ότι την άνοιξη του 2005 ο κ. Σουφλιάς κατέθεσε σχέδιο νόμου που έθετε αυστηρότερες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκκρεμεί.
Πηγή: skai.gr