«Καλή διάθεση στις Βρυξέλλες για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων»

Καλή πολιτική διάθεση στους θεσμούς για την τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης, βλέπει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. 

«Η καλή πολιτική διάθεση υπάρχει -υπήρχε και τώρα έχει ενισχυθεί- αλλά υπάρχουν και κριτήρια στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο FM σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχει πολιτική διάθεση, υπάρχουν και οι κανόνες. Αυτό που επισημαίνω εγώ -το λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να μην το κάνουμε- είναι να μη μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα», τόνισε ο ευρωβουλευτής και εξήγησε: «Είδα ότι τον Ιούνιο που ήταν προεκλογικός είχαμε μια "τρύπα" 600 εκατ. κάτω από τους στόχους. Εάν επαναληφθεί αυτή η "τρύπα" τον Ιούλιο που περιμένω να δω τα στοιχεία και αν τον Αύγουστο είναι όλοι χαλαροί -κι επειδή βλέπω και ότι στα τουριστικά μέρη πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις- η καλή διάθεση θα χαθεί, εάν υπάρξει μια σοβαρή "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι το βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της».

Ο ευρωβουλευτής παρατήρησε, δε, ότι «υπάρχουν και εκκρεμότητες, όπως είναι το σκληρό Brexit, που μάλλον θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα δούμε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, υπάρχει η ιταλική κρίση που μας έρχεται, υπάρχει και μια τάση να πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που έχει πρόβλημα και στις εξαγωγές της λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Έχω εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι σε όλες τις αναφορές οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν την Ελλάδα από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση τους κανόνες δηλαδή, άρα από αυτή την πλευρά η προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγε καλά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα κονδύλια ουσιαστικά αδρανοποιούνται στην Ελλάδα. Δηλαδή μπορεί να είναι κονδύλια, τα οποία πηγαίνουν σε funds, τα οποία όμως πρέπει να διατεθούν στην οικονομία. Όμως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες. Δηλαδή θα πρέπει να έχεις ένα ποσοστό ευρωπαϊκών κονδυλίων -το οποίο ορίζεται ανάλογα με το είδος των κονδυλίων, θα πρέπει να έχεις τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά μπορεί για παράδειγμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να έχουν τραπεζική χρηματοδότηση με ικανοποιητικούς όρους ή να μην έχουν καθόλου και θα πρέπει να έχεις και ίδια κεφάλαια, που μπορεί να λείπουν και τα ίδια κεφάλαια. Επομένως, υπάρχει ένα παράδοξο, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιολογούν πολύ θετικά τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην απορρόφηση των κονδυλίων, πολλά από αυτά τα κονδύλια δεν περνάνε στην πραγματική οικονομία για να δούμε ανάπτυξη και επενδύσεις».

Σημαντική υπέρβαση του στόχου καταγράφηκε στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσπάθειες του νέου οικονομικού επιτελείου για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρίς αποκλίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.  Με «οδηγό» την είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα έσοδα του Ιουλίου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 205 εκατομμύρια ευρώ, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr