Καλαφάτης: Η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη στην οικονομία, την άμυνα και στις διεθνείς σχέσεις

 «Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη ως προς την εικόνα και το αποτύπωμά της στην Ευρώπη και όχι μόνο. Είναι η χώρα που συνεισφέρει στην προώθηση αποφάσεων που υπηρετούν το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Η χώρα που συμβάλλει στην πολιτική ανύψωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η χώρα που η φωνή της ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη στην Ευρώπη. Απόδειξη οι αποφάσεις στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου και η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική κρίση. Απόδειξη το γεγονός ο Πρωθυπουργός υπήρξε -στη διάρκεια της πανδημίας- βασικός πρωτεργάτης σημαντικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό. Αλλά και ανάμεσα στους ηγέτες που εργάστηκαν για να γίνει πράξη  το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κηρύσσοντας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ LIONS EUROPA FORUM 2021, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από το ΠΘ 117 Ελλάδα - Κύπρος, με θέμα «Κυρίαρχη, Ενωμένη Ευρώπη, Προϋπόθεση για την Παγκόσμια Ειρήνη».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και σε ό,τι αφορά την ανάγκη να χτίσουμε επιτέλους οι Ευρωπαίοι και τον πυλώνα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Ενώ η Ευρώπη εξελίσσεται σε οικονομικό γίγαντα, παραμένει αδύναμη σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την ειρήνη στη γειτονιά της και τον κόσμο. Παραμένει απρόθυμη σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεών της για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των μελών της.  Προστατεύει ακόμη και τοπικά προϊόντα της μελών της, αλλά δεν έχει ακόμα τους μηχανισμούς που απαιτούνται για την αποτροπή και την απόκρουση έξωθεν απειλών».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Οφείλει επιτέλους η Ευρώπη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να ευθυγραμμίσει την οικονομική της δύναμη με τη γεωπολιτική ισχύ και τις φιλοδοξίες της. Και για να το κάνει αυτό οφείλει να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία. Οφείλει, τουλάχιστον να κάνει τώρα -και όχι αύριο- ένα νέο ξεκίνημα στην κατεύθυνση αυτή. Και στο εγχείρημα αυτό, η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι ανάμεσα στους μπροστάρηδες. Αυτός, άλλωστε είναι και ένας από τους στόχους της συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία και κυρώνουμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων».

Όπως επισήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, «Θέλουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή, με φωνή που να ακούγεται στον κόσμο και να λαμβάνεται υπόψη. Που να παίρνει αποφάσεις οι οποίες δεν θα περιφρονούνται και δεν θα ποδοπατούνται από επίδοξους ταραξίες, παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογραμμίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση -το μεγαλύτερο εγχείρημα εθελούσιας ένωσης κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας- δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει θεατής έναντι των απειλών, των προκλήσεων και  των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, που συντελούνται σε βάρος των  μελών και των ζωτικών συμφερόντων της. Ούτε αδρανής και αδιάφορη για το πλήγμα που υφίσταται το κύρος της όταν αγνοούνται και περιφρονούνται ομόφωνες αποφάσεις της. Ούτε να είναι απλώς ένας οικονομικός και γραφειοκρατικός συνεταιρισμός, που αδιαφορεί για την ειρήνη στον κόσμο. Θέλουμε ουσιαστική παρέμβαση της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις και απειλές που στρέφονται ενάντια στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε μέλους της και βεβαίως της Πατρίδας μας. Θέλουμε μια Ευρώπη κυρίαρχη, μια Ευρώπη αυτοδύναμη, μια Ευρώπη παγκόσμια δύναμη ειρήνης. Θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».
 

Πηγή: skai.gr