Καιρίδης-ΣΚΑΪ: «Δώρο» ο Ερντογάν για την ελληνική διπλωματία

«Δώρο» για την ελληνική διπλωματία χαρακτήρισε το Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σημείωσε ότι «οι υπερβολές και οι ακρότητες του τουρκικού καθεστώτος τους απομονώνει. Η εικόνα που εκπέμπει δίνει περαιτέρω εφόδια στη διπλωματική μας αντεπίθεση» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της.

«Από τη μια εκστομίζει απειλές βίας και κάνει αυτά που κάνει, τα παραβατικά και τυχοδιωκτικά και από την άλλη επιχειρεί να ανακόψει τη διπλωματική μας αντεπίθεση. Φάσκει και αντιφάσκει, λέει πράγματα που δε στέκουν. Δική μας δουλειά είναι να τα αποκαλύπτουμε και να τα καταδικάζουμε και να τη βάζουμε στη γωνία, εκεί που είναι η θέση της, απολογούμενη», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης. 

Σχετικά με τις χθεσινές αντιφατικές δηλώσεις Ντονμέζ και Ακάρ με τον πρώτο να κάνει λόγο για συνέχιση των ερευνών του Ορούτς Ρέις μέχρι τις 23 Αυγούστου και τον άλλον να μιλά για διάλογο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισήμανε ότι το τουρκικό καθεστώς έχει μια ευχέρεια, γιατί ελέγχει πλήρως τον τουρκικό τύπο και η μεγάλη μάζα των Τούρκων πολιτών βρίσκεται σε διαδικασία πλύσης εγκεφάλου. «Εμείς απαντάμε ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη έξωθεν καλή μαρτυρία, υπήρξαμε οι βασικοί υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, πέρα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εμείς θέλαμε τον εκδημοκρατισμό, την ευημερία της τουρκικής κοινωνίας και το αποδείξαμε στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι ο κακός γείτονας. Η Τουρκία οφείλει να απολογείται. Το ελληνικό επιχείρημα είναι ακράδαντο. Μετά τον διάλογο κι αν αυτός δεν επιτυχεί στη βάση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου υπάρχει η Διεθνής Διαιτησία, την οποία η Τουρκία αποφεύγει», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.  

Σε ό,τι αφορά στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν μπορεί να αφήσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ερντογάν». Ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιοι στην Ευρώπη που θεωρούν ότι είναι απλώς δύο περιφερειακές χώρες που μαλώνουν και τσακώνονται, αλλά δεν είναι έτσι. Το αφήγημα πρέπει να είναι ότι διακυβεύονται οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Από τη μια πλευρά έχουμε την Ευρώπη και από την άλλη μια χώρα εκτός Ευρώπης και αντιευρωπαϊκή στη συμπεριφορά της. Είναι η θέση της Γαλλίας αυτή και σε αυτή θέλουμε να ρυμουλκήσουμε την πλειοψηφία. Είναι ένας αγώνας  που δίνεται, γι’ αυτό πέρα από το τι συμβαίνει επί του πεδίου, με την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία μας, είναι απαραίτητη η διαρκής ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων από την πλευρά μας, που είναι μέρος της εθνικής ισχύος μας». 

Παράλληλα, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι η Τουρκία παίζει «ένα πάρα πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό παίγνιο, το οποίο οφείλουν και οι μικρές χώρες της Ευρώπης, οι μικροί μας εταίροι, να το αντιληφθούν» προσθέτοντας ότι η Τουρκία «έχει βάση στη Σομαλία, βάζει βάση στην Ερυθρά, επιχειρεί να ελέγξει μια κεντρική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου μέσω Σουέζ, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και να στραγγαλίσει την Ευρώπη. Το πόδι που έχει βάλει στη Λιβύη, σε όλη δηλαδή τη Βόρεια και Ανατολική Αφρική αυτό εξυπηρετούν. Ταυτόχρονα κάνει παιχνίδι στον αραβικό κόσμο με χρηματοδότηση από το Κατάρ. Έχουμε ένα ευρύτατο πρόβλημα ανατροπής ισορροπιών στον αραβικό κόσμο, στην Ανατολική Μεσόγειο που επηρεάζουν γεωστρατηγικά πια την Ευρώπη. μπορεί να αφήσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ερντογάν». 

Πηγή: skai.gr