Κ. Παπαντωνίου: Επιχειρείται κυβερνητική παρέμβαση στην ΑΔΕΔΥ

ΔΗΜ.: Όλη αυτή η διελκυστίνδα επαναφέρει την παράμετρο της ποδηγέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κόμματα και κυρίως από τα κόμματα εξουσίας.
ΠΑΠ.: Νομίζω ότι δεν είμαστε στο 1980, νομίζω ότι τουλάχιστον το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποκτήσει την αυτονομία του, την πολιτική του αυτονομία. Είναι γεγονός ότι οι παρατάξεις έχουν μια οργανωτική αυτονομία και λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των παρατάξεων και κατ‹ επέκταση των πολιτικών τους φορέων. Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα συντεταγμένα με τα δικά του όργανα, με τα δικά του συνέδρια, με τις δικές του διαδικασίες έχει αποκτήσει την πολιτική αυτονομία.
ΔΗΜ.: Την έχει αποκτήσει όντως; Η είναι στα όρια του ακόμα;
ΠΑΠ.: Εδώ είναι ένα θέμα όπου πραγματικά είναι προς συζήτηση. Εμείς αισθανόμαστε τουλάχιστον στο επίπεδο της ΑΔΕΔΥ ότι μπορούμε μέσα από τα δικά μας όργανα, μέσα από τις δικές μας δημοκρατικές διαδικασίες για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τους εργαζόμενους, να παίρνουμε εκείνες τις αποφάσεις που τουλάχιστον θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έτσι αισθανόμαστε και έτσι πορευόμαστε. Τώρα, αν αυτό ενοχλεί τα κόμματα, ενοχλεί ορισμένους ή δεν ενοχλεί, αυτό είναι θέμα δικό τους...
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί ως θεσμός με τις δικές του δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό πραγματικά όλοι πρέπει να το σεβαστούν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας.
ΔΗΜ.: Προσεκτικό μεν, σαφή δε. Κύριες Παπαντωνίου καταγγέλλετε με έναν έμμεσο τρόπο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό της ΑΔΕΔΥ.
ΠΑΠ.: Όπως ακριβώς το είπατε, προσεκτικό μεν, σαφή δε, νομίζω ότι αυτός ο τίτλος λέει πολλά.
«ΙΤο κεντρικό θέμα που βάζουμε εμείς είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε ισχυρή, όπως λένε πολλοί, δημόσια διοίκηση και δημοκρατική δημόσια διοίκηση και παραγωγική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αν δεν έχουμε ένα μισθολόγιο που τουλάχιστον δεν θα είναι άδικο.
Το σημαντικότερο για μένα είναι οι ανισότητες που έχει μέσα του αυτό το μισθολόγιο».
«Σκεφτείτε. ..με τα ίδια τυπικά προσόντα, τα ίδια ουσιαστικά προσόντα, επειδή υπάρχει η διαφορά ενός ορόφου, να έχουμε μια απόσταση της τάξης των τριακοσίων και των πεντακοσίων ευρώ».
Πηγή: skai.gr