Κ. Μποτόπουλος: «Οι δικαστές έκριναν με πνεύμα ουσιαστικής επιείκειας»

Για την απόφαση στη δίκη της 17Ν
«Τα σημαντικά της στοιχεία είναι κυρίως δύο: πρώτον ότι έχουμε αθωώσεις για κατηγορουμένους και πέραν από αυτούς που είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Αυτό δείχνει ότι οι δικαστές κοίταξαν τις περιπτώσεις μια-μια και με ένα πνεύμα - όπως εγώ το ονομάζω - «ουσιαστικής επιείκειας». Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις την αναγνώριση ελαφρυντικών που θυμίζω ότι δεν τις είχαν ζητήσει ούτε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι,- σε κάποιες περιπτώσεις δε ούτε οι συνήγοροί τους. Έχουμε, δηλαδή, μια λειτουργία επίσης του κριτηρίου της επιεικείας για τους κατηγορούμενους εκείνους, οι οποίοι συνέπραξαν κατά κάποιο τρόπο με τις διωκτικές αρχές μετά την σύλληψή τους».

Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο

«Φαίνεται από τα στοιχεία της δίκης ότι καταδείχθηκε ο λεγόμενος ηγετικός -κατά κάποιο τρόπο- ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου στην οργάνωση. Ηταν αυτός που βρέθηκε στο ξεκίνημά της, που είχε - όπως όλα δείχνουν- την ιδέα για τη συγκρότηση της ομάδας, που είχε καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και στον τρόπο που λειτουργούσε η 17Ν. Όμως αυτό το γεγονός -κατά τη γνώμη μου- δε σημαίνει αυτομάτως ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε -με την έννοια που μέχρι στιγμής το γνώριζε η νομολογία μας - ηθική αυτουργία για μια σειρά από πράξεις ή για όλες τις πράξεις, όταν μάλιστα αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Πάντως από πρώτη όψη φαίνεται να υπάρχει ένα νομικό - ας μη το ονομάσουμε πρόβλημα -, αλλά σίγουρα ζήτημα».

Για την έκδοσή τους στις αμερικανικές αρχές

«Έχουμε την επίσημη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών που ζητούν από τις αμερικανικές αρχές να μην αρχίσουν καν την διαδικασία δίωξης. Αυτό είναι ας το πούμε ένα πολιτικό διάβημα. Το πιο σημαντικό επίσης είναι η διαβεβαίωση - με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες για τις εκδόσεις και την πιο πρόσφατη συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε και των ΗΠΑ - ότι δεν συντρέχουν σε καμία περίπτωση εδώ οι προϋποθέσεις της έκδοσης. Θεωρώ πολύ θετικό ότι ήδη ξεκαθαρίζει το τοπίο».

Ερωτηθείς αν υπήρξε προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων της 17Ν

«Κατά την διάρκεια της δίκης δεν είχαμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ήταν όλα τέλεια και άψογα στη δίκη, αλλά σε γενικές γραμμές κατά την εξέλιξη της δίκης στο δικαστήριο δεν είχαμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκεί που υπάρχουν σκιές είναι στην προ της δίκης περίοδο, στη διάρκεια της ανάκρισης και της προανάκρισης όπου και πριν είχαμε κάποιες πληροφορίες ή υπόνοιες και μέσα από τις μαρτυρίες και τη διεξαγωγή της δίκης φάνηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα, ιδίως όσον αφορά στον τρόπο που ελήφθησαν κάποιες προανακριτικές καταθέσεις, απολογίες. Βεβαίως το μεγάλο ερωτηματικό και στίγμα συγχρόνως μέχρι να διαλευκανθεί είναι η συνθήκες κράτησης του Σάββα ξηρού τις πρώτες μέρες και ο τρόπος που ελήφθησαν οι ομολογίες του ενώ ήταν σε πάρα πολύ άσχημη σωματική και ψυχική κατάσταση».
Πηγή: skai.gr