Κλείσιμο

Κ. Μπέσης: «4 εκ. στρέμματα δάσους έχουν καεί από το `98»

Απάντηση στις δηλώσεις Τζουμάκα για το δασικό νομοσχέδιο
«Ο κύριος Τζουμάκας καταρχάς λέγοντας κάποιες διαπιστώσεις επανέλαβε ουσιαστικά τον εαυτό του. Θα σας θυμίσω όταν ήταν υπουργός Γεωργίας όταν προσπάθησα να του πω κάποια πράγματα μου έλεγε ότι οι συνάδελφοί σας είναι κλέφτες. Του είπα ότι δε θα διαφωνήσω μαζί του ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι επίορκοι συνάδερφοί μου. Αυτό ήταν δική του ευθύνη να το στείλει στον εισαγγελέα, δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικούς αφορισμούς. Και εγώ θα μπορούσα να ισχυριστώ, που δεν το ισχυρίζομαι, ότι όλοι οι υπουργοί είναι κλέφτες... Έτσι θα πάμε; Δεν είναι αυτή η λογική».
Για τη δασοπυρόσβεση και ότι σταμάτησαν οι φωτιές όταν αφαιρέθηκε από τους δασολόγους
«Από το 1998 έως το 2003 έχουν καεί στην πατρίδα μας 4 εκατομμύρια στρέμματα από αυτά τα στρέμματα όμως κάηκαν κατά κύριο λόγο τα τρία πρώτα χρόνια όπου κάηκαν 3 εκατομμύρια 200 χιλιάδες στρέμματα. Ξέρετε ποιες εκτάσεις κάηκαν; Κάηκε η Πεντέλη, κάηκαν όλες οι εκτάσεις οικιστικού ενδιαφέροντος επομένως λοιπόν όταν καίγονται όλες οι εκτάσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο απασχολούν όλους αυτούς τους εν δυνάμει καταπατητές τότε είναι δεδομένο να μην έχουμε πυρκαγιές τα επόμενα έτη μέχρι να ξαναναπτυχθεί βλάστηση. Δεν μπορούμε λοιπόν όταν έχουν καεί γύρω από τα αστικά μας κέντρα στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων να ομιλούμε ότι δεν έχουμε φωτιές τώρα. Φωτιές θα φανεί αν έχουμε μετά από μια πενταετία όταν θα ξαναναπτυχθεί η δασική βλάστηση. Είναι λάθος λοιπόν και είναι αποσπασματικό να μιλάμε τι έγινε πέρυσι και πρόπερσι αν δε δούμε το τι έγινε στο σύνολο και αν δεν δούμε τι έχει γίνει από αυτές τις εκτάσεις γύρω μας».
Για τους δασικούς χάρτες
«Έχουν κτηματογραφηθεί μέχρι σήμερα 211 περιοχές της χώρας, αυτό αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αυτό το 5% για τους δασικούς χάρτες ξεκίνησε από το 1999 με τις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου σε τέσσερα χρόνια έχουνε γίνει το 5% και δεν έχουν αναρτηθεί, δεν έχουν ακόμη ουσιαστικά γίνει τελεσίδικοί γιατί επί ένα χρόνο στο γραφείο του υπουργού Γεωργίας υπάρχει έγγραφο της διεύθυνσης κτηματολογίου που υπουργείου Γεωργίας με οδηγίες πως θα γίνει η παραλαβή αυτών των χαρτών και ποια διαδικασία θα υπάρχει και δεν έχει υπογραφεί ακόμα από τον κ. Δρυ. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα έτη είχαμε μια καλή χρηματοδότηση για το αντικείμενο των δασικών χαρτών από την ΕΕ τώρα όμως δεν γίνεται τίποτα, έχουν σταματήσει και οι εισροές από την ΕΕ για τους γνωστούς λόγους».
Πηγή: skai.gr