Κ. Καραμανλής: Στο ακέραιο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας

Κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων, περιγράφοντας τους στόχους του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Επισήμανε ότι οι αλλαγές προχωρούν με αποφασιστικά βήματα και εντονότερους ρυθμούς καθώς αποτελούν καθολικό αίτημα της κοινωνίας.
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, είπε ότι η προτεραιότητα του ήταν πάντοτε η πολιτική της ευθύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης τονίζοντας ότι νιώθει τεράστιο βάρος γιατί δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ασθενέστερες ομάδες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Το διάγγελμα Καραμανλή:
Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ένα σκοπό: Να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος: Στο Κράτος, την Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία. Και πρωτ‹ απ‹ όλα, στις αλλαγές που νομοθετήσαμε για τις ΔΕΚΟ. Γιατί η μεταρρύθμιση αυτή επιδρά θετικά και άμεσα τόσο στο Κράτος, όσο και στην Οικονομία.
Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με ακόμα εντονότερους ρυθμούς.
Η μεγάλη πρόκληση αφορά την Οικονομία: Είναι γνωστό πως η ανευθυνότητα και η σπατάλη των προηγούμενων κυβερνήσεων, το 2004, εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 6,6% του ΑΕΠ, ποσοστό δηλαδή υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της Ευρωζώνης. Και αυτό επιφύλασσε βαρύτατο κόστος και για την κοινωνία, και για τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή την πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα κληθήκαμε να αναστρέψουμε. Και το κάνουμε με σίγουρα, υπεύθυνα, αποφασιστικά βήματα. Αλλά και με τον πιο ήπιο τρόπο.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που εφαρμόζουμε δεν είναι, για την ώρα, ευχάριστες. Είναι βέβαιο όμως ότι πρόκειται να αποδώσουν καρπούς για όλους. Κυρίως μάλιστα για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Γνωρίζετε ότι στην πολιτική μου διαδρομή είχα πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή πολιτικής που να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Προσωπικά, νιώθω τεράστιο βάρος που δεν υπάρχουν, στο στάδιο αυτό, μεγαλύτερα περιθώρια για άμεση στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και ειδικά των συνταξιούχων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο με την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Δεν αρνούμαι ότι στην περίοδο 2004-2005 οι προσπάθειές μας είχαν και επί μέρους αδυναμίες. Δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Το σημαντικό όμως είναι ότι χειριστήκαμε κρίσιμες εθνικές υποθέσεις με ευθύνη και απόλυτη επιτυχία. Το σημαντικό είναι πως βάζουμε γερές βάσεις για την ανασύνταξη της Οικονομίας. Για να μειωθούν οι σπατάλες του δημόσιου τομέα. Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας.
Το σημαντικό είναι ότι προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα στην επανίδρυση του κράτους. Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις. Στην μετάβαση σε ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, κοντά στον πολίτη. Κράτος πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο. Οι πολιτικές μας παράγουν ήδη απτά αποτελέσματα.
Οι μεταρρυθμίσεις τόσο στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς, θα προχωρήσουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ανοιχτός για όλους. Όσοι επιλέξουν να μείνουν πίσω, να ξέρουν πως θα ξεπεραστούν από το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για αλλαγές. Στο επόμενο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν αποφασιστικά και με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν υπηρετούν ιδεολογίες. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν την κοινωνία. Υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα με ευθύνη και πρόθεση συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στη μεγάλη πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση προσανατολισμένη στις ανάγκες της νέας εποχής, στις ανάγκες της ανάπτυξης, στις ανάγκες και τα συμφέροντα του πολίτη.
Έχουμε επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ένα όμως είναι βέβαιο: Με μια ώριμη κοινωνία στο πλευρό μας, με τόλμη και εντατική δουλειά, θα τις ξεπεράσουμε. Βάζουμε τις βάσεις που απαιτούνται για τη νέα προοπτική. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι κάτι καινούργιο γεννιέται. Προχωρούμε μαζί με τους πολίτες. Η κοινωνία, πιο ώριμη παρά ποτέ, στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες γνωρίζουν πως μόνον έτσι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, συνεχούς ανάπτυξης, διαρκούς ευημερίας για όλους. Η πραγματικότητα αυτή μεγαλώνει τις ευθύνες μας. Και στις ευθύνες που αναλάβαμε, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ακέραιο.
Πηγή: skai.gr