Κ. Καραμανλής: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος, θα την ακολουθήσουμε με συνέπεια ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη εφ` όλης της ύλης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου, προκείμενου να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της Παιδείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.
Για το ασφαλιστικό επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση γίνεται η αποτύπωση και ταξινόμηση των προβλημάτων, και οι οποίες αλλαγές θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η διαφθορά στο Δημόσιο δεν έχει εξαλειφθεί, ωστόσο -όπως είπε- στόχος παραμένει η περαιτέρω θεσμική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι το 2005 απολύθηκαν 43 επίορκοι υπάλληλοι, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2006 απολύθηκαν 33.
Ο κ. Καραμανλής απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2007, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβερνητική ατζέντα μέχρι τη λήξη της τετραετίας είναι γεμάτη.
Για την άρση της επιτήρησης από την ΕΕ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 δεν έχει καταρτιστεί ακόμα. Η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται, είπε, θα επιμείνουμε στην πάταξη φοροδιαφυγής.
Ερωτηθείς για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, δήλωσε ότι η αύξηση του ανταγωνισμού θα συνεισφέρει στη μείωσή τους, αναφέροντας την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.
Η δέσμευσή μας να χαρακτηριστεί πολύτεκνη η τρίτεκνη οικογένεια ισχύει και θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ για την Ολυμπιακή επισήμανε ότι εκτός από τα μεγάλα χρέη κληρονομήσαμε νομικά προβλήματα, και γι` αυτό η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι μακρά και δύσκολη.
Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο επισήμανε ότι γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο όπως είπε δεν είναι τέλειο, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά.
Τέλος, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι τον συμπαθεί και σέβεται το θεσμικό του ρόλο, λυπάται όμως γιατί αισθάνεται την ανάγκη να καταφεύγει σε οξεία πόλωση και υβριστικές εκφράσεις κάτι που ζημιώνει τον τόπο. Αυτός ο χορός χορεύεται από δυο, και εμείς δεν θα τον χορέψουμε, είπε χαρακτηριστικά.
Τη σταθερή πορεία της κυβέρνησής του στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των δεσμεύσεών της τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 71ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο πρόεδρος της κυβέρνησης αποσαφήνισε ότι δεν θα υποθηκεύσει την οικονομία με ανεύθυνες παροχές: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλόγιστες παροχές, που δεν αντέχει η Οικονομία. Αυτός ο φαύλος κύκλος των προεκλογικών παροχών, που αποσταθεροποιούν την Οικονομία, και μετά τις εκλογές οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα, πρέπει να κλείσει. Δεν το αντέχει ο Τόπος. Δεν το θέλουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι πιο ώριμοι και υποψιασμένοι, παρά ποτέ. Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στηρίζεται στην υπεύθυνη πολιτική μας. Όχι σε ανεύθυνες παροχές. Δεν είμαι διατεθειμένος να υποθηκεύσω την Οικονομία για κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Συμπεριφερόμαστε και θα συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση μπροστά σε ώριμους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις του: «Προχωρούμε με Σχέδιο και αίσθημα ευθύνης, στη βελτίωση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ σε δύο ισόποσες δόσεις: Η πρώτη στις αρχές του 2007 και η δεύτερη στις αρχές του 2008. Οι αγροτικές συντάξεις, από τα 227, φτάνουν τα 330 ευρώ το μήνα και το ΕΚΑΣ, από τα 160, γίνεται 230 ευρώ το μήνα. Είναι πιστή τήρηση των δεσμεύσεών μας. Αυτά που είπαμε, γίνονται».
Ακολούθως, επισήμανε ότι για πρώτη φορά, από την ένταξη στην ΟΝΕ, το έλλειμμα φέτος θα πέσει κάτω από 3% ενώ ανακοίνωσε πως προωθείται η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα και ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η βελτίωση του επιδόματος ανεργίας.
Ειδικότερα, για την φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ Καραμανλής είπε: «Είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση. Κι αυτό γιατί είναι συνυφασμένη με μια βασική επιλογή, μια βασική αρχή: μείωση των φόρων. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και είχαμε θετικά αποτελέσματα. Προχωρούμε τώρα στη δεύτερη φάση: Στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο και μειώνονται γενναία (κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα) οι φορολογικοί συντελεστές. Επιπλέον: Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου, που επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικίας, αναμορφώνεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, καλύπτονται νομοθετικά κενά, απλουστεύονται οι διαδικασίες και ενισχύεται η διαφάνεια».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις ως προοδευτική πολιτική σημειώνοντας ότι «σε έναν Κόσμο που αλλάζει με τέτοιους ρυθμούς δεν αρκεί μόνον η αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρόοδος σημαίνει να τολμούμε τις μεταρρυθμίσεις, που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον, να αλλάζουμε πιο γρήγορα, να βγαίνουμε μπροστά, προετοιμασμένοι, δυνατοί, ενωμένοι».
Μίλησε ακόμη για Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες καθώς « οι συνθήκες σήμερα, είναι ώριμες, όσο ποτέ άλλοτε, για να καταρτίσουμε, όλοι μαζί, ένα κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων. Ένα σύμφωνο ευθύνης, για την Ελλάδα που θέλουμε, στα επόμενα χρόνια, για την πορεία του Τόπου μας, στο νέο ιστορικό κύκλο που διανύουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο όραμα του για το μέλλον της χώρας σημειώνοντας: «Η πίστη που έχω σ` αυτόν τον Τόπο, είναι ακλόνητη. Η Ελλάδα μπορεί να παραμερίσει τις αγκυλώσεις, που την κράταγαν στάσιμη, φοβισμένη, καθηλωμένη σε αντιλήψεις και νοοτροπίες περασμένων εποχών. Η Ελλάδα μπορεί και θα είναι σίγουρα στους κερδισμένους, στους πρωταγωνιστές της νέας εποχής. Αυτός είναι ο στόχος που συνθέτει. Αυτό είναι το όραμα που ενώνει».
Εξάλλου, επέμεινε και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας, στο επόμενο διάστημα, είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησής τους, η καθιέρωση αναπτυξιακού προγραμματισμού, η δημιουργία πιο ανοιχτής, πιο δημιουργικής, πιο ποιοτικής Παιδείας. Με συνεννόηση βέβαια και σύνθεση απόψεων. Όλοι μαζί να δώσουμε στα Πανεπιστήμιά μας τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από τη στασιμότητα, και να διακριθούν στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Να συντονιστούν με τη Παγκόσμια επανάσταση στη Γνώση και την Τεχνολογία. Να παρέχουν στις νέες και τους νέους μας τα εφόδια που χρειάζονται, για να πετύχουν στη ζωή τους. Να δίνουν πτυχία με αναγνωρισμένη αξία στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Στόχος ευθύνης στον οποίο επιμένουμε απαρέγκλιτα. Είναι χρέος προς την Ελλάδα. Υποχρέωση στα παιδιά κάθε ελληνικής οικογένειας».
Μεταρρυθμίσεις
"Η Ελλάδα προχωρά, σήμερα, με Όραμα και Σχέδιο, για το αύριο. Προετοιμάζουμε (με πνεύμα συνεννόησης και σύνθεσης) τις επόμενες μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Συνταγματική μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο ασφαλιστικό. «Προχωρούμε, ήδη, με συνεχή δημόσια διαβούλευση, στην ενοποίηση ομοειδών Ταμείων, την αξιοποίηση της περιουσίας τους, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τη θωράκιση του συστήματος αναπηρικών συντάξεων, την αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Συνεχίζουμε, παράλληλα, το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει (στη Βουλή και την κοινωνία) για τις προοπτικές του Συστήματος. Επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων, για ένα πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο (με την έγκριση της κοινωνίας) να εφαρμοστεί από την επόμενη Κυβέρνηση. Θέλουμε Ασφαλιστικό Σύστημα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Όλες οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ευνοούν την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος σίγουρος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χρειάζονται, βέβαια, (και αναπτύσσονται, ήδη) συμπληρωματικές δράσεις» είπε πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε ακόμα στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΔΕΚΟ, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και της ΕΤΑ, στην εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Αποκρατικοποιήσεις
"Οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν τη χρονιά αυτή (με κορυφαία την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας) δίνουν μια, επιπλέον, απόδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Στο διάστημα που ακολουθεί, προτεραιότητα έχει η αναζήτηση (μεταξύ μεγάλων ξένων οργανισμών) στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
Επίσης μίλησε για τα μεγάλα έργα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, τις ΣΔΙΤ, την νέα ενεργειακή πολιτική, την τουριστική στρατηγική πολιτική, την Υγεία κοντά στον πολίτη και την προώθηση των νέων τεχνολογιών.
Η πολιτική μας, είπε ο κ. Καραμανλής, βρίσκεται τώρα, σε κομβικό σημείο. Μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη εξήγησε ο κ Καραμανλής, αναφερόμενος στο σύστημα διαφάνειας στα έργα του Δημοσίου, τις διαδικασίες Ταχείας Ιδρυσης και Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων, την κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και πέντε (5) ειδικών χωροταξικών σχεδίων (ΑΠΕ, Τουρισμός, Βιομηχανία, Ορεινοί Όγκοι και Παράκτιος Χώρος), την ολοκλήρωση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης, την νέα αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Μίλησε, δε, για τις δράσεις βελτίωσης της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα καθώς -όπως είπε- εφαρμόζεται, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Σύστημα Αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών κάθε κανονιστικής ρύθμισης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των νόμων προς όφελος του περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι συγκροτείται Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ότι προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης ή κατάργησης, Υπηρεσιών και Φορέων του Δημοσίου, που είτε έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, είτε διαπιστώνεται επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους, και ότι επικεντρώνονται οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» στα στελέχη της Διοίκησης, που προΐστανται κρίσιμων υπηρεσιών (Εφορίες, Πολεοδομίες, Ελεγκτικά Σώματα). Ακόμη μίλησε για σχέδιο επίλυσης των εκκρεμοτήτων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτών, όπως η ρύθμιση θεμάτων που αφορά τα καταπατημένα δημόσια κτήματα, τον καθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού, την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τις σχολάζουσες κληρονομιές, και την αναθεώρηση του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων. Επίσης, είπε ότι προωθείται αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου.
Σε ότι αφορά την ακρίβεια ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Είναι, πράγματι, άλλη μια παθογένεια, που έρχεται από το παρελθόν. Δίνουμε μάχη με το πρόβλημα. Πέρα από την επίπτωση που ασκεί η έκρηξη των διεθνών τιμών πετρελαίου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια δομικά ζητήματα. Και αυτό κάνουμε. Οι έλεγχοι εντείνονται και οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, συνεχίζονται σταθερά. Απόφασή μας, η συμμαχία με τον καταναλωτή, με τον πολίτη» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Ακολούθως, δεσμεύτηκε ότι το 80% των πόρων του Δ` ΚΠΣ, ύψους 40 δισεκ. Ευρώ, με την εθνική συμμετοχή να προωθηθεί στην περιφέρεια για ισόρροπη ανάπτυξη: « Σκοπός μας είναι να ξεφύγει η Χώρα από τους ουραγούς και να βρεθεί στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε και μπορούμε να το πετύχουμε. Στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, μπορούμε να πετύχουμε μόνον όταν ορίζουμε συγκεκριμένους στόχους και γνωρίζουμε πώς να τους πετύχουμε. Σήμερα, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε! Ξέρουμε και πώς να πάμε! Έχουμε τις πολιτικές να πετύχουμε τους στόχους μας. Γι` αυτό, οφείλουμε, όλοι να επιλέγουμε την υπευθυνότητα έναντι του λαϊκισμού. Να μην υποτιμά κανένας την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμείς αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει. Το δρόμο της ευθύνης. Αυτόν το δρόμο ακολουθούμε. Και αυτόν θα ακολουθούμε, απαρέγκλιτα. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή, η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, συνεχίζεται αταλάντευτα με τη στήριξη της κοινωνίας. Μοιραζόμαστε με όλους τους πολίτες το όραμα για μια Ελλάδα παραγωγική, ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη. Μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Έχω ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της Πατρίδας μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μετά την είσοδό της στην ΕΕ, κέρδισε πολλά όπως τα 80 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία ενώ μπόρεσε να δώσει επιδοτήσεις στους αγρότες και να δημιουργήσει υποδομές και μεγάλα έργα αλλά δεν κατάφερε να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, στέρεο κοινωνικό κράτος, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Περιγράφοντας τα τεκταινόμενα της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «την ώρα που ο Κόσμος άλλαζε αιώνα, στη Χώρα μας συντηρούνταν χρόνιες παθογένειες. Γραφειοκρατία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Διόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Ανεπάρκεια των Κρατικών μηχανισμών. Σπατάλη της δημόσιας περιουσίας. Εκτεταμένη διαφθορά, ασυδοσία και αυθαιρεσία. Η Ελλάδα έμπαινε στον 21ο αιώνα, χωρίς Δασολόγιο, χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου κοινοτικού όρου. Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας υποχωρούσε. Η ανεργία από το 3%, το 1980, είχε εκτιναχθεί στο 11,3%, στις αρχές του 2004. Το δημόσιο χρέος, από το 25% του ΑΕΠ, είχε φτάσει στο 110%. Το έλλειμμα ακουμπούσε το 7% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βασική αιτία ήταν ο λαϊκισμός, που περιφρονούσε το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και μετέθετε τα προβλήματα στο μέλλον. Αντί μακρόπνοης κοινωνικής πολιτικής, μοιράζονταν παροχές με δανεικά, που εξανεμίζονταν την επόμενη των εκλογών».
Ο κ. Καραμανλή ανέφερε ότι «Δέσμευση της Νέας Διακυβέρνησης ήταν να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κύκλο, δρομολογώντας τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» ενώ ανέπτυξε τους άξονες των πολιτικών που έχει ακολουθήσει για νοικοκύρεμα της οικονομίας, ανάπτυξη και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της πολιτικής του μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικά αλλά διευκρίνισε πως τούτο δεν σημαίνει πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δεν σημαίνουν ότι φτάσαμε τους στόχους μας, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδεικνύουν, όμως, ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα προχωρά σε ασφαλή δρόμο. Εγγυώνται, ένα αυξανόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Ο απώτερος σκοπός της πολιτικής μας είναι ένας: Καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης,
1ον: Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύονται και η ανάπτυξη κινείται με υψηλούς ρυθμούς.
-Το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά για να φτάσει, ως το τέλος του χρόνου, (για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ) κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
-Η ανάπτυξη, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έφτασε το 4,1% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
-Η Ελλάδα βελτίωσε, κατά οκτώ (8) θέσεις, τη διεθνή κατάταξή της, ως προς την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση, μετά την Κίνα και την Ινδία.
-Ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών πόρων διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2000-2004. Από 21%, σε τέσσερα χρόνια, ξεπέρασε το 45% σε δυόμισι χρόνια.
2ον: Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά.
-Στους 18 μήνες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν επενδύσεις 2,7 δισεκ. ευρώ, που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
-Την περασμένη χρονιά (σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων) δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Εικοσιοκτώ και πλέον χιλιάδες περισσότερες.
-Το πρώτο εξάμηνο του χρόνου...
-οι συνολικές επενδύσεις, αυξήθηκαν πάνω από 10%,
-ο όγκος της νέας οικοδομικής δραστηριότητας πάνω από 12%, και
-η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ, έναντι 145 εκ., το ίδιο διάστημα πέρυσι.
3ον: Η εξωστρέφεια της Οικονομίας ενισχύεται σημαντικά.
-Οι εξαγωγές αυξάνονται, με ρυθμό 22% το πρώτο εξάμηνο του 2006.
-Οι αφίξεις τουριστών ανέβηκαν κατά 8% το 2005 και ακόμη περισσότερο τη χρονιά που διανύουμε.
-Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και ο ελληνόκτητος στόλος παρουσίασαν νέα αύξηση.
-Οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατοχυρώνουν μια ηγετική θέση.
4ον: Υπάρχουν, ήδη, θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.
-Η πορεία σύγκλισης, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, (σε σχέση με το μέσο των «15") από το 75,5% το 2004, έφτασε το 77,3% το 2005.
-Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται, τα δύο τελευταία χρόνια, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την περίοδο ‹98-2003.
-Η ανεργία από 11,3% το Μάρτιο του 2004, μειώθηκε στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006.
Η ομιλία Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Εγκαινιάζοντας την 71η ΔΕΘ. Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές και για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες, όπως τόνισε, προχωρά αταλάντευτα.
"Σ` ένα κόσμο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα διασφαλίζει μια νέα τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης, προόδου. Αντιμετωπίζουμε με τόλμη τις προκλήσεις που αναπτύσσονται γύρω μας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι συντηρητικές νοοτροπίες. Με τολμηρές αλλαγές και όχι στατική διαχείριση. Με ευθύνη και όχι ανέξοδο λαϊκισμό», είπε.
Ο πρωθυπουργός εστίασε την ομιλία του, στην πολιτική ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδας και στα έργα που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα στην Αγκυρα. «Το Σχέδιο Δράσεων, και Πολιτικών Πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι λύθηκαν, σε δυόμισι χρόνια, όλα τα προβλήματα. Το νερό, όμως, μπήκε στ` αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω», σημείωσε.
Η ΔΕΘ αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας μας και υπηρετεί την εξωστρέφεια της οικονομίας. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ανάδειξη του νέου ρόλου, που κατακτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι στο περιβάλλον της διεθνούς ανασφάλειας η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:"Προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της. Προβάλλει, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Αναδεικνύει, με τις πρωτοβουλίες της, τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της». Ο κ. Καραμανλής μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ για το Κυπριακό τόνισε ότι επιδιώκεται «να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, πραγματικά λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκή λύση».
"Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη (όπως και για κάθε υποψήφια χώρα) σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στην Αγκυρα.
Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού εμπορικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, «προωθούμε τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που να περιλαμβάνει όλους τους βόρειους γείτονές μας. Προωθούμε την κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, για να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων και η μεταφορά προϊόντων».
"Επίσης πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης. Προωθούμε τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αγωγών, που καθιστούν τη χώρα μας δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενισχύουν τη συνεργασία στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και στη συμφωνία που υπήρξε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε, μέσα στο 2006, Διακρατική Συμφωνία, για τη στήριξη της κατασκευής του έργου. Είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με σημαντικά οφέλη για όλους».
Μιλώντας για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής έκανε αναλυτική αναφορά και υπογράμμισε: «Μετά από 15 χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη». Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία, είπε ο κ. Καραμανλής, και τόνισε ότι ήδη προωθούνται το μετρό Θεσσαλονίκης, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου, το έργο Μαλλιακός - Κλειδί, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα έργα και υπογράμμισε: «Ό,τι είπαμε γίνεται πράξη. Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει από τα λόγια του παρελθόντος, στα έργα του μέλλοντος».
Ανακοίνωσε τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την πρόωθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου και μίλησε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ζώνη Καινοτομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θράκη, σημειώνοντας πως «η έγνοια μας για την ακριτική αυτή περιοχή, για τη Θράκη, η έγνοια μας για όλους τους πολίτες της, είναι διαρκής και εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Με την πολιτική που προωθούμε, συγκροτείται μια πρότυπη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Αναδεικνύουμε στην πράξη την Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».
Ανάμεσα στα μέτρα για τη μειονότητα ανέφερε πως «επιδοτούνται, για μια τριετία, οι ασφαλιστικές εισφορές, στους άριστους αποφοίτους των πανεπιστημιακών Σχολών, που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας».
Επέμεινε στην ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη και τόνισε: «Η Ελλάδα, στον 21ο αιώνα, δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται ισόρροπα. Δώσαμε τέλος στην αντίληψη της ``μιάς`` και της ``άλλης`` Ελλάδας. Θεμελιώσαμε και εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα και τους έστειλε σαφές μήνυμα, ενώ μίλησε και για τη Βιομηχανία Ζάχαρης. «Για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων, η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει για την ορθολογική επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις αναγκαίες λύσεις προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών από όλους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είπε: «Διασφαλίσαμε την παραγωγική λειτουργία όλων των μονάδων. Δύο από αυτές (της Ξάνθης και της Λάρισας) μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Ενισχύεται έτσι και η βιομηχανία και η Αγροτική Ανάπτυξη. Και βέβαια, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας».
Αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και σημείωσε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης». Επίσης μίλησε για την τουριστική και πολιτιστική πολιτική, ενώ για τις πυρκαγιές στη Χαλκιδική εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, λέγοντας «ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές στη Χαλκιδική: Εξετάζονται, ήδη, οι αιτήσεις αποζημίωσης. Αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας. Σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση. Υποβάλλεται άμεσα στην ΕΕ πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης) για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα διασφαλίζει σήμερα τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και ισόρροπη δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Χτίζει οικονομία ευκαιριών, που εγγυάται προσωπικό όφελος για κάθε πολίτη. Ανοίγει δρόμους που οδηγούν, με σιγουριά, σε μια πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο δίκαιη κοινωνία. Εγγυάται ένα καλύτερο, ένα πιο δίκαιο αύριο. Για όλους τους Έλληνες. Για όλους τους πολίτες».
Πηγή: skai.gr