Επικοινωνία Τζόνσον-Μπάιντεν για το Αφγανιστάν πριν την τηλεδιάσκεψη του G7

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ενόψει της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών του G7 την Τρίτη για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες των χωρών τους να συντονίσουν τη γρήγορη και ασφαλή απομάκρυνση των υπηκόων τους και όσων συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την Καμπούλ με τη βοήθεια των χωρών τους όσοι έχουν δικαίωμα να φύγουν κατ' αυτόν τον τρόπο, «ακόμα και μετά από τη λήξη της αρχικής φάσης της επιχείρησης εκκένωσης».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της συντονισμένης διπλωματικής προσπάθειας ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος που έχει γίνει στο Αφγανιστάν και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, δεσμεύθηκαν να ηγηθούν της διεθνούς δράσης, μεταξύ άλλων μέσω του G7 και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να υποστηριχθεί ο αφγανικός λαός και να προκύψει μια περιεκτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.