Ηξεις αφίξεις από Σημίτη για διαδοχή...

Με θέα το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο διαδοχής του, χωρίς να προσδιορίσει το τρόπο και τον ακριβή χρόνο. «Θα διαμορφώσω και θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις την στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει», τόνισε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμεί εκλογές για να κρύψει την προγραμματική της ένδεια.
Πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο κ. Σημίτης θα κινήσει τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας ενδεχομένως με έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως το τέλος Ιανουαρίου.
Αντιδράσεις πολιτικών αρχηγών
Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα, υποστηρίζοντας πως ο κ. Σημίτης προσπαθεί ν` αγοράσει κομματικό χρόνο. Κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ πως διαχειρίζεται «κράτος φθοράς και διαφθοράς», ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό - ο οποίος υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές έναντι 143 που τον καταψήφισαν -, είπε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των χαμένων ευκαιριών».
Για διεξαγωγή μεγάλου αγώνα με στόχο την ανακατανομή της εκλογικής πίτας, έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός, που διοικεί τη χώρα επί δύο τετραετίες, να δραπετεύσει πριν από τις εκλογές χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να τον κρίνει.
«Ημερομηνία λήξης» εντός του 2004, για τον Κώστα Σημίτη, προέβλεψε, μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τσοβόλας, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά και ξένα συμφέροντα που τον ανέβασαν, τώρα τον εγκαταλείπουν για τους δικούς τους λόγους». Για το ενδεχόμενο αναδοχής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε ότι για την παράταξή του, δεν παίζει κανένα ρόλο η αλλαγή προσώπων αλλά η αλλαγή πολιτικής.
«Με την χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, διεύρυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική ρευστότητα», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα του λαού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι ασυμβίβαστη σύγκρουση με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αναξιοκρατία.
Συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου
Ο κ. Σημίτης κράτησε και σήμερα την ίδια τακτική κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου δε δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα μέλη του, και προανήγγειλε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.
Πηγή: skai.gr