Ικανοποιημένη η Ελλάδα

H πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Τουρκία και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Ιουνίου είναι τα βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από το κείμενο της κοινής θέσης των \"27\" η οποία θα παρουσιασθεί τη Τρίτη στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

Η υπουργός τόνισε ότι με την κοινή θέση τους οι \"27\" καθιστούν σαφές στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών που έχει με τις γειτονικές χώρες.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα όσα αναφέρει η κοινή θέση ως προς το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και του σεβασμού των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επίσης ικανοποιημένη δήλωσε και για τις αναφορές που υπάρχουν για την Κύπρο, για τις σχέσεις στρατού - πολιτικής στην Τουρκία, για τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πολιτική στα θέματα της αλιείας, αλλά και για την ανάγκη εξασφάλισης υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια. Καταλήγοντας επί του θέματος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή \"να μη μειώσουν οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία την επιθυμία και τη βούλησή της να εργασθεί για να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ\".

Ερωτηθείσα εξ άλλου για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Αθήνα από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα στην Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών τις απέδωσε σε κομματική μικροψυχία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ανάλογου χαρακτήρα επισκέψεις είναι θετικές και προβλέπονται βάσει των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία έχουν συμφωνήσει η Αθήνα και η Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας η οποία όπως τόνισε \"παραμένει χώρα κλειδί για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής\". Υπενθύμισε ακόμη το σχέδιο δράσης, πέντε σημείων, για τις σχέσεις της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί πλέον το βασικό σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών δράσεων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, η υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τον ΟΗΕ και ότι στόχος είναι να βρεθεί η κατάλληλη διαδικασία και το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα μέσω των οποίων η υφιστάμενη δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή θα αντικατασταθεί από ευρωπαϊκή.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι περί της \"μακεδονικής μειονότητας\" στην Ελλάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού ανέφερε ότι δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει στην προεκλογικού χαρακτήρα ρητορεία στην οποία επιδίδεται, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν την ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων. Καταλήγοντας επί του θέματος η υπουργός εξέφρασε την ευχή η κυβέρνηση που θα προκύψει στα Σκόπια μετά τις εκλογές να επιδείξει πολιτική βούληση ανάλογη με αυτή της Αθήνας, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο προετοίμασε τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αρχής γενομένης από την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Θα συζητηθούν επίσης θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, η πολιτική της ΕΕ στη Μεσόγειο καθώς και η άνοδος των τιμών των τροφίμων. Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η Ντ. Μπακογιάννη αφού υπογράμμισε ότι η πρόοδος που επιτελείται δεν είναι ικανοποιητική, τόνισε πως ο στόχος της ΕΕ παραμένει η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ως το τέλος του έτους.
Πηγή: skai.gr