Η συνέντευξη Τζωρτζάτου

Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τώρα έναν από τους άλλους κατηγορούμενους για τον οποίο προτάθηκε από τον εισαγγελέα Λάμπρου η ποινή των ισοβίων τέσσερις φορές. Κύριε Τζωρτζάτο καλημέρα. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: επειδή εσείς έχετε παραδεχθεί την συμμετοχή σας στην οργάνωση, είπατε ότι είχατε περιφερειακό ρόλο.. .
ΤΖ.: Ακριβώς...
ΔΗΜ.:.. .-κάτι το οποίο βέβαια δε φαίνεται να δέχθηκε η απόφαση του δικαστηρίου-, θέλω να μου πείτε, σε αυτή την οργάνωση από την συμμετοχή που είχατε εσείς, υπήρχε αρχηγός κύριε Τζωρτζάτο;
ΤΖ.: Αρχηγός όχι, δεν υπήρχε από ότι...για το λίγο.. .για την σχέση μου που είχα με την οργάνωση, τον περιφερειακό ρόλο που είχα ας πούμε...
ΔΗΜ.: Πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις;
ΤΖ.: Οι αποφάσεις από ότι ξέρω λαμβάνονταν συλλογικά. Θα ήθελα να τοποθετηθώ όμως και για την απόφαση του εισαγγελέα
ΔΗΜ.: βεβαίως. Τι λετε για την απόφαση σε ότι σας αφορά και τι λετε και για την πρόταση του εισαγγελέα που πράγματι θα πρέπει να πούμε ότι έγιναν σχόλια και από δημοσιογράφους, θεωρήθηκε έτσι...ως ιδιαίτερα βαριά η πρόταση του εισαγγελέα, ιδιαίτερα σκληρή.
ΤΖ.: Πράγματι, με την πρόταση του εισαγγελέα ήθελα να πω ότι φάνηκε η κατάχρηση της ποινικής καταστολής, η ανυπαρξία για ακόμα μια φορά του ουμανιστικού χαρακτήρα του ποινικού δικαίου και αυταπόδεικτη η αντικατάσταση του από τον εκδικητικό τιμωρητικό μοντέλο σκοπιμοτήτων στα πλαίσια των αναγκών στήριξης της καθεστηκυίας τάξης καθώς και των εντολών, των εκβιασμών του μεγάλου αδερφού της ΗΠΑ.
ΔΗΜ.: Εσάς σας είχαν συλλάβει πάλι στις αρχές της δεκαετίας του 90, έχετε καταγγείλει και βασανιστήρια
ΤΖ.: το 1993, ναι...
ΔΗΜ.: έχετε καταγγείλει και βασανιστήρια εκείνη την περίοδο, όταν σας συνέλαβαν τώρα...
ΤΖ.: τώρα, ναι, τώρα.
ΔΗΜ.: Τι πληρώσατε; Γιατί σε σας ειδικά;
ΤΖ.: Γιατί με είχαν άχτι από το 1993, όπου δεν έβγαλαν αυτό που θέλανε και για αυτό από την πρώτη στιγμή που με συλλάβανε μου φερθήκανε ιδιαίτερα σε σχέση με άλλους κρατούμενους.
ΔΗΜ.: Έχετε κάνει και μια μήνυση; Τι σας λενε οι δικηγόροι σας;
ΤΖ.: Μέχρι στιγμής δεν πιστεύω να γίνει τίποτα με αυτή την μήνυση, δεν πιστεύω να έχει εξέλιξη.
ΔΗΜ.: Μέσα στη φυλακή είχατε διαφορετική αντιμετώπιση εσείς;
ΤΖ.: Στην αρχή ναι. Είχα κάποια αντιμετώπιση...ε...και από συγκεκριμένο φύλακα, έτσι; γιατί δεν ήμουνα και σε καλή ψυχική κατάσταση. Οι ουσίες που μου είχαν δώσει στην αντιτρομοκρατική έκαναν να εθιστώ από τις ουσίες αυτές τουλάχιστον δυο μήνες και τον καιρό αυτό είχα διάφορες επισκέψεις, σε στυλ φιλικής ανάκρισης και κάτι τέτοια.
ΔΗΜ.: Οι επισκέψεις από ποιους γίνονταν;
ΤΖ.: Από κάποιο υπάλληλο εδώ της φυλακής
ΔΗΜ.: Από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τι περιμένετε τώρα από την απόφαση σε σχέση με τις ποινές βέβαια;
ΤΖ.: Τι περιμένω;
ΔΗΜ.: Ναι.
ΤΖ.: Απολύτως τίποτα, ξέρω εγώ...τίποτα δεν περιμένω, τι να περιμένω;
ΔΗΜ.: Το μέρος της απόφασης όμως που έκρινε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν αθώοι, κάποιοι λενε ότι αυτό είναι ένα κριτήριο ότι τελικά, να, οι δικαστές λειτούργησαν με μεγαλοψυχία.
ΤΖ.: Δεν είναι καθόλου μεγαλοψυχία, αποδείχθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι από την αρχή φαινόντουσαν ότι ήταν αθώοι, αυτό τι σημαίνει; Ότι κάποιοι άλλοι εδώ πέρα πρέπει να μην βγουν ποτέ από εδώ μέσα; και από την στιγμή που εδώ μέσα υπάρχουν πράγματι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, τουλάχιστον πέντε άτομα.
ΔΗΜ.: Γιατί εκτιμάτε ότι αυτό δεν έγινε και για τον κύριο Γιωτόπουλο, τι λετε εσείς; Επειδή είστε τρίτος.
ΤΖ.: Ε, γιατί...ξέρω εγώ...γιατί δεν έγινε για τον κύριο Γιωτόπουλο; Γιατί.. .και δεν είναι μόνο για τον κύριο Γιωτόπουλο και για άλλους έτσι; Δεν είναι μόνο ο κύριος Γιωτόπουλος, θα μπορούσαμε να πούμε και το ίδιο για τον Κωστάρη, για τον Γεωργιάδη, για τον Παπαναστασίου...και για αυτούς δεν έχει αποδειχθεί τίποτα.
ΔΗΜ.: Εσείς τι πληρώσατε με αυτήν την απόφαση; Τι εκτιμάτε; Τη στάση σας ίσως στο δικαστήριο;
ΤΖ.: Ναι, την στάση μου στο δικαστήριο, ναι, ακριβώς.
Πηγή: skai.gr