Η πλήρης δήλωση Καραμανλή

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού για την προκήρυξη των εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου:

"Ελληνίδες, Έλληνες,

Πριν από τρεισήμισι χρόνια, μας δώσατε την εντολή να βγάλουμε τη Χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες. Να θέσουμε τα θεμέλια
μιας αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Στην περίοδο που πέρασε, κάναμε μαζί μεγάλες προσπάθειες. Προσπάθειες που στα ουσιώδη τους σημεία δικαιώθηκαν. Μαζί κατακτήσαμε κρίσιμους στόχους. Δεν διορθώθηκαν όλα. Έγιναν όμως σημαντικά βήματα προόδου. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, στο Δημόσιο Τομέα, στην Παιδεία. Κάναμε κανόνα τη διαφάνεια. Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε.

Σήμερα υπάρχουν οι συνθήκες για ένα αύριο ελπίδας, για όλους τους πολίτες. Η οικονομία μας αναπτύσσεται συνεχώς με ταχείς ρυθμούς, από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι κοντά στο 8%, από 11,3% που ήταν τον Μάρτιο του 2004.

Με τη στήριξη της κοινωνίας πετύχαμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Πετύχαμε εθνικής σημασίας διακρατικές συμφωνίες που, όχι μόνον φέρνουν έσοδα, αλλά, το κυριότερο, καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο και αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό της ρόλο. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων υποδομής.

Η Χώρα απέκτησε υγιή δημόσια οικονομικά. Η Χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία οδηγήθηκε εξ αιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες. Πετύχαμε τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, κάτω από το όριο που απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, οι μεγαλύτεροι οίκοι της παγκόσμιας οικονομίας, αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει και πιστοποιούν τη σταθερή πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο αύριο που δικαιούμαστε.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Οφείλουμε τώρα να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που κερδίσαμε με τις κοινές μας προσπάθειες. Οφείλουμε όμως, πάνω απ’ όλα, να προχωρήσουμε μπροστά, σε νέα πεδία, με ακόμα πιο σταθερά βήματα. Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη συλλογική πρόοδο σε βάσεις δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που κάνουν καλύτερη την ποιότητα του κράτους, αποτελεσματικότερη την Οικονομία, πιο ουσιαστική την κοινωνική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Για μια σύγχρονη Οικονομία ευκαιριών για όλους. Για ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους όρους αμοιβής για τους εργαζομένους. Για ένα στέρεο κοινωνικό κράτος, που να στέκεται δίπλα στους πολίτες και, κυρίως, σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι το νέο στοιχείο του προϋπολογισμού, που συμβολίζει την επιλογή μας αυτή.

Στα πλαίσια αυτά και με αυτούς ακριβώς τους στόχους, η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπογραμμίζω ότι όλες οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα από τη νέα Βουλή. Οι σχετικές δαπάνες έχουν ήδη εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα είναι τα πρώτα νομοθετήματα της νέας Βουλής.

Μεγάλη εθνική σημασία έχει και η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια Αναθεώρηση που θα εγγυηθεί την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Παιδείας, την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης. Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι, όχι μόνον αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική. Επιβάλλεται και για το λόγο αυτό να συγκροτηθεί, το ταχύτερο, η νέα αναθεωρητική Βουλή.

Εθνικής σημασίας ζήτημα, όμως, συνιστά και η διασφάλιση της ήρεμης, της ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος και η διαφύλαξη της ενότητας των Ελλήνων. Αυτή η ενότητα τραυματίζεται από προσπάθειες πόλωσης, πρακτικές οξύτητας, μικροκομματικές εμπάθειες. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι όσοι υποβαθμίζουν τον δημόσιο βίο θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους. Το εννοώ! Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική ομοψυχία. Αποφασισμένοι να κοιτάμε μόνο μπροστά. Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, θέτοντας κοινούς στόχους, που ενώνουν την ελληνική κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι έφθασε η ώρα των εκλογών. Ενημέρωσα ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο και είχα την ομόφωνη έγκρισή του. Επισκέφθηκα μόλις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και του επέδωσα επιστολή, με την οποία ζητώ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Υπερασπιστήκαμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Μιλήσαμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Βάλαμε πρώτα τον πολίτη και τον Τόπο. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι. Υπήρξαν και αδυναμίες. Έγινε όμως μια μεγάλη προσπάθεια και σοβαρά βήματα προς τα εμπρός.

Είμαι αποφασισμένος αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Αυτό που πιστεύω ότι κατακτήσαμε, βήμα - βήμα, είναι η εμπιστοσύνη. Έχω ακλόνητη πίστη ότι, με ωριμότητα, θα μας κρίνετε όλους και θα αποφασίσετε ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ".
Πηγή: skai.gr