Η πλατφόρμα Σκανδαλίδη

Η πλατφόρμα Σκανδαλίδη
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσίασε την πολιτική του "πλατφόρμα" σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι κατέθεσε την υποψηφιότητά του σε μια στιγμή που "η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου έπαιρνε προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία οδηγούσαν στην πόλωση, αποστερούμενη από την ουσία της".

Ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία πρέπει να έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και να είναι μακρυά από ανασύσταση διαχωριστικών γραμμών, αβασάνιστη απόδοση "ταμπελών" και διαμάχη εσωκομματικών χαρακωμάτων, χωρίς περιεχόμενο.

"Αυτό που με φοβίζει ακόμη περισσότερο από την ήττα, είναι η τάση μας να επιστρέφουμε στο παρελθόν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, του ΠΑΣΟΚ".

Απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρει ο ίδιος από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε:

"Σε αυτά που λέω, σε αυτά που εκφράζω, γι' αυτά που δεσμεύομαι, γι' αυτά που προτείνω με συνέπεια σε μια ολόκληρη ιστορική διαδρομή".

Και πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση ότι "διεκδικώ με όλη μου την δύναμη να αναδειχθώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να απαντήσουν στα παρακάτω σημεία, τονίζοντας ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ "οφείλει να πάρει θέση και να μας δεσμεύσει".

Ο ενεργός πολίτης θα είναι συμμέτοχος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ ή θα εγγραφεί απλώς σε ένα δίκτυο και θα χρησιμοποιείται όποτε τον έχουμε ανάγκη;

Θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλος του ΠΑΣΟΚ να αποφασίζει για τους αντιπροσώπους, υποψηφίους και εκφραστές του ή θα του αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας "παράθυρα" του καταστατικού;

Θα επιστραφεί στις "οργανώσεις βάσης" πραγματική εξουσία ή θα εξακολουθούν να "αφυδατώνονται" από οποιαδήποτε πολιτική πνοή;

Θα ανασυγκροτηθεί η "σπονδυλική στήλη" του ΠΑΣΟΚ με τα ενδιάμεσα όργανά της ή θα αφεθεί "θρυμματισμένη" με αποτέλεσμα αναποτελεσματική δράση του ΠΑΣΟΚ;

Θα δοθεί η δυνατότητα σε μια νομιμοποιημένη από συνέδριο συλλογική ηγεσία να λειτουργεί δίπλα και μαζί με τον πρόεδρο, με ρόλο καταστατικά κατοχυρωμένο ή η συλλογική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την θέληση του εκάστοτε προέδρου;

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι κατ' αρχήν δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις διαδικασίες, καθώς η δική του υποψηφιότητα απευθύνεται κατ' ευθείαν στην βάση του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα αναφορικά με τον μηχανισμό ο Κ.Σκανδαλίδης είπε ότι "δεν γνωρίζω τον τρόπο και δεν έχω ασχοληθεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ζήτησα οι οργανώσεις να μας υποδέχονται και συντεταγμένα να διευκολύνονται οι υποψήφιοι. Όλες οι οργανώσεις πρόθυμα είπαν να βοηθήσουν την διαδικασία. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι στην διάθεσή μας. Δεν ζήτησα κάτι από την Χαριλάου Τρικούπη".

"Δεν θεωρώ κανένα αντίπαλό μου", απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης ερωτηθείς ποιόν θα ήθελε αντίπαλο αν περάσει στον β' γύρο, ωστόσο διευκρίνισε ότι "η πολιτική του β' γύρου θα εξαρτηθεί από την πολιτική της Συνδιάσκεψης και το αποτέλεσμα του α' γύρου".

Ο Κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα είναι παρών στον β γύρο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στις επαφές του με την βάση του ΠΑΣΟΚ συνάντησε "προϊούσα αντίδραση", συνισταμένη της οποίας είναι ότι "δεν μπορεί να τροφοδοτείται η τηλεόραση με διαφορετικά κόμματα που συγκρούονται", τονίζοντας ότι πρέπει να ακούσουν το μήνυμα της βάσης όσοι απεργάζονται τέτοιες παρεμβάσεις και δημιουργούν αυτήν την εικόνα.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι δεν εννοεί να σταματήσουν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά να σταματήσει η προσωποποίηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

"Άλλο είναι η δημοκρατική διαδικασία κι άλλο ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός", είπε ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι "προτιμώ να υπάρχει πολυφωνία αν η πολιτική ηγεσία δίνει κατεύθυνση ενότητας και στρατηγικής στην παράταξη". Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης τάσεων και ρευμάτων.

Απαντώντας σε επισήμανση για φήμες ότι ο ίδιος δεν θα πάει ως τις εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "όλα αυτά και όσα άρχισαν να λέγονται μετά την υποψηφιότητά μου προσβάλλουν την διαδρομή μου, την συνείδησή μου και την στάση μου όλα αυτά τα χρόνια".

"Αστείες", χαρακτήρισε, εξ άλλου, τις απόψεις περί χαμένης ψήφου στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αυτές οι απόψεις είναι απολίτικες.

Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η "συναισθηματική" ψήφος και στάση γενικότερα ενσωματώνεται στο πλέγμα πολιτικής συνείδησης του καθενός, τονίζοντας ωστόσο ότι στον ίδιο "αρέσει η συναισθηματική στάση".

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ θα είμαι εγώ", επισημαίνοντας ότι "η πόρτα του δεν κλείνει ποτέ" και εκφράζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του στην βάση του Κινήματος.

Απαντώντας σε αναφορές του κ. Παπανδρέου περί  "υπονομευτών", ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε "ότι ήμουν πάντα εναντίον της αστυνομικής αντίληψης της ιστορίας και της δίκης προθέσεων, κάθε πολιτική πράξη κρίνεται από το περιεχόμενό της".

"Μπορεί ένα στέλεχος με μια άποψη που εκφράζει να δημιουργεί προβλήματα στην παράταξη, αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι γίνεται κάτι εναντίον της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης", πρόσθεσε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι δεν επιθυμεί καμία μεταβολή του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών εκλογής προέδρου, ωστόσο τόνισε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να δεσμευτούν σε ορισμένα πράγματα και αυτό να είναι πρόκριμα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθώς "αυτό είναι καλύτερο από το να αφήνουμε ανοιχτά θέματα που οδήγησαν και στην ήττα".
Πηγή: skai.gr